Beheerswerken in natuurgebied in Teralfene zijn gestart

In 2021 gaf de gemeenteraad groen licht voor de aankoop van meer dan twee hectare bos in de Bremtstraat in Teralfene. Het bosje lag er tot nu verwilderd bij, maar ondertussen zijn de beheerswerken gestart om er een toegankelijk bos van te maken.

De percelen werden door de gemeente gekocht om er een toegankelijk stukje natuur voor de buurt van te maken. Tot voor kort was het een ontoegankelijk populierenbos waar de bramen en de netels weelderig groeiden en waar heel wat groenafval gestort werd.

“Begin oktober zijn de eerste beheerswerken gestart in het bosje aan de Bremtstraat”, zegt schepen van Milieu Hans Cornand (Open Vld). “Tijdens deze werken wordt het bos uitgedund door de kaprijpe bomen te verwijderen. Nadien wordt het opnieuw aangeplant met inheemse soorten. Deze heraanplant wordt voorzien in het voorjaar van 2024 via een plantactie. Zo zorgen we voor een toegankelijk, gezond en klimaat robuust buurtbos in Teralfene.”

Na het GNOP-gebied (gemeentelijk ontwikkelingsplan) in Hekelgem, waartoe onder meer de Koudenbergbeekvallei behoort, krijgt Affligem er nu een tweede GNOP-gebied bij in Teralfene. “Ondertussen hebben we nog een aantal percelen naast het bos kunnen aankopen, zodat de gemeente op die plaats reeds bijna 2,5 hectare toegankelijk groen zal kunnen creëren”, aldus schepen Hans Cornand.

Topartikels editie Ninove-Dender