Nieuwe lesmethode Junglemaatjes verovert nu ook basisschool De Glinster

Gemeenteraadslid Rita De Vos heeft aan GO! basisschool De Glinster in Zellik een lespakket Junglemaatjes geschonken. De nieuwe lesmethode werd uitgewerkt door dorpsgenoten Karolien Raeymaekers en Isabelle Ringoot.

Kinderpsychologe Karolien Raeymaekers en kinesitherapeut Isabelle Ringoot, beiden uit Asse, ontwikkelden samen een lesmethode voor de sociaal-emotionele vaardigheden van jonge kinderen. “We hebben als doel elk kind te bereiken in Vlaanderen en iedereen, ongeacht afkomst of financiële mogelijkheden, een stevige basis aan zelfvertrouwen, weerbaarheid en zelfregulatie mee te geven”, zeggen Karolien en Isabelle.

“Deze aanpak zorgt voor een groot preventief effect en zou een heel aantal aanmeldingen bij de eerstelijnspsychologen voorkomen. Het is een antwoord op de ellenlange wachtlijsten in de hulpverlening, de pestproblematieken in de lagere school en de stijgende cijfers in angst- en depressie.”

Karolien en Isabelle ontwikkelden samen Junglemaatjes, een lesmethode voor de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden bij 4- tot 6-jarigen. “Vijf herkenbare jungledieren, elk met hun eigen unieke karakter, staan de kleuter een jaar rond bij doorheen de thema’s groepsvorming, communicatie, emoties, samen spelen, ruzie & herstel en tenslotte zelfbeeld en zelfvertrouwen”, zegt Karolien.

“Dit jaarprogramma gaat veel verder dan de bestaande, vaak verouderde materialen die vandaag op de markt zijn. De kant- en- klaar uitgewerkte lesfiches en spelmateriaal zorgen ervoor dat met een minimale voorbereiding een grote expertise in elke klas komt”, vervolgt Isabelle.

Karolien en Isabelle hopen nu dat heel wat scholen met hun lespakket aan de slag willen gaan. Eerder dit jaar kregen ze al steun van Vlaio. Zelf beseffen ze ook dat niet elke school een of meerdere pakketten van 1.200 euro makkelijk kan betalen en daarvoor zoeken ze sponsors. Gemeenteraadslid Rita De Vos (Anders) was meteen overtuigd van het verhaal en schonk een lespakket aan GO! Basisschool De Glinster in Zellik. 

“De weerbaarheid en zelfvertrouwen van kinderen is heel belangrijk en zeker in onze huidige maatschappij. Ik ben zelf mama dus ik weet hoe belangrijk het is dat een kind zich goed voelt. De leerkrachten en de directie van de school zijn enorm enthousiast. Gezien de diversiteit binnen de school is dit een belangrijk werkinstrument”, besluit het raadslid.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk