Affligem stapt voorlopig niet in proefproject rond autodelen

Op de laatste gemeenteraad stelde Affligems gemeenteraadslid Jonas Van Vaerenbergh (N-VA) voor om een proefproject te starten rond autodelen. Het gemeentebestuur besloot er niet op in te gaan en nog even af te wachten.

Het stond onlangs nog in de krant: autodelen zit enorm in de lift. Vorig jaar steeg het aantal mensen dat geregeld een deelauto neemt met 40‚ÄČprocent. Alleen al in Vlaanderen waren de deelauto‚Äôs vorig jaar goed voor bijna 900.000 ritten. Hoog tijd vindt oppositieraadslid Jonas Van Vaerenbergh (N-VA) om ook in Affligem met een proefproject rond autodelen te starten. Hij lanceerde zijn voorstel tijdens de laatste gemeenteraad.

‚ÄúAutodelen is aan een heuse opmars bezig, momenteel zijn er in 122.00 regelmatige gebruikers van autodelen in Belgi√ę. In de steden is dit al even ingeburgerd, steeds meer en meer gemeenten springen ook op de kar. Het biedt tal van val voordelen voor het milieu, zorgt voor een betere mobiliteit en is beter voor het milieu. Voor personen die minder als 12.000 kilometer per jaar afleggen kan het ook financieel voordeliger zijn om gebruik te maken van een autodeelwagen‚ÄĚ, aldus Jonas Van Vaerenbergh.

Het voorstel van N-VA is dan ook om in de drie Affligemse deelgemeenten te starten met een proefproject rond deelwagens. Daarbij zou in elk dorpscentrum of een wijk zo‚Äôn deelwagen beschikbaar gesteld kunnen worden. De meerderheid ging evenwel niet in op het voorstel. ‚ÄúDeze meerderheid heeft geen bezwaar tegen projecten rond deelwagens maar nu vinden we dit nog te vroeg. Er zijn andere zaken dringender dan dit. We stellen vast dat dit voorlopig iets is voor meer verstedelijkte gebieden. We zouden dit wel kunnen bekijken in de TARL-zone. Als het lukt in een grotere zone dan komen we daar zeker op terug‚ÄĚ, antwoordde burgemeester Walter De Donder.

‚ÄúOnze N-VA-fractie vindt het jammer dat dit punt niet werd goedgekeurd. Hiermee wordt het op de lange baan geschoven. Autodelen heeft nochtans tal van voordelen voor de burgers. Het zou voor veel inwoners een milieubewuste oplossing zijn‚ÄĚ, besluit gemeenteraadslid Jonas Van Vaerenbergh.

Topartikels editie Ninove-Dender