Uitvoegstrook afrit E40 in Affligem verlengd

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft de uitvoegstrook van de afrit Affligem op de E40 richting Aalst verlengd. De pechstrook werd omgevormd tot invoegstrook om het verkeer zo veilig mogelijk naar de afrit te leiden.

Schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Guy Uyttersprot (N-VA) schreef een brief aan AWV over de werking van de verkeerslichten en de aloude fileproblemen op de aansluiting van de E40 met de N208 (Affligem-Denderleeuw).

In de avondspits staat op die afrit, komende vanuit Brussel, vaak een file die niet zelden reikt tot ver op de pechstrook. ‘Door het grote snelheidsverschil tussen de voertuigen op de snelweg en de stilstaande voertuigen op de afrit/pechstrook leidt dit tot zeer gevaarlijke situaties’, aldus Uyttersprot.

De uitvoegstrook werd enkele jaren geleden al eens verlengd en eind 2013 werd ook de verkeerslichtenregeling grondig bijgestuurd om de lange wachtrijen op de afrit te vermijden.

‘In eerste instantie bracht deze aanpassing zeker een merkbare verbetering’, zegt AWV. ‘We hebben nu de uitvoegstrook nogmaals een beetje verlengd. Hiermee wordt de oorzaak van het probleem echter niet weggenomen en blijven de wachtrijen behouden.’

AWV onderzoekt of de verkeerslichtenregeling nog meer kan bijgestuurd worden om zo de oorzaak van het probleem wel aan te pakken. Ook aanpassingen aan de infrastructuur worden overwogen. ‘Beiden zullen wel de nodige tijd vergen’, aldus het Agentschap Wegen en Verkeer.