Frans en Antoinette al 70 jaar getrouwd

Frans Verbeken en Antoinette Van den Briele uit de Koudenberg in Essene vierden vandaag – 7 juli – hun 70ste huwelijksverjaardag. Het grote feest vond al afgelopen weekend plaats.

Frans, die 95 wordt op 11 september, en Antoinette, die op 2 augustus 92 kaarsjes mag uitblazen, zijn eigenlijk neef en nicht. De moeder van Frans en de vader van Antoinette waren zus en broer. Een oud gezegde luidt ‘neef en nicht dat vrijt licht’, dus uitzonderlijk was dat in die tijd niet echt.

‘We leerden elkaar goed kennen dankzij de oorlog’, vertellen ze. Want ook al waren ze familie, Frans woonde in Essene en Antoinette in het West-Vlaamse Wervik. In de oorlog leefde Frans met nog zes andere jongemannen uit Essene ondergedoken in Wervik.

De ‘vrijage’ begon tijdens romantische wandelingen langs de Leie. Na de oorlog bleef Frans terugkeren naar Wervik – 100 km met de fiets vanuit Essene – voor de liefde, tot ze in de zomer van 1945 trouwden.

Frans was schrijnwerker en het koppel startte begin jaren ’60 de eigen meubelzaak ‘Meubelen Verbeken’ in het gehuchtje Koudenberg in Essene. Twintig jaar later vonden ze dat het genoeg was geweest en werd de winkel stopgezet.

Frans is in Essene ook gekend van de Sint-Antoniusgilde, die hij in de jaren ’60 mee oprichtte, en speelde saxofoon in de fanfare, eerst in Essene (Pro Deo et Patria) en toen die verdween bleef hij nog tien jaar muzikant bij de Katholieke Gilde, waar nu ook nog zijn twee zonen en een kleinzoon spelen.

Frans mocht ook al vijf keer een mannelijk viergeslacht vieren. Samen hebben Frans en Antoinette drie kinderen, vier kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.