Hekelgem vier dagen in de ban van Sinksenkermis

Het Sinksenweekend staat in Hekelgem opnieuw garant voor vier dagen kermisactiviteiten.

De Sinksenkermis start op vrijdag 22 mei om 20 uur met JAM@Patro, een nieuw initiatief van de Affligemse Jeugdraad. JAM staat voor Jong Affligems Muziektalent. Drie startende muzikale jeugdgroepen – W.I.P, Handsome Hookers en Sustain – vullen het podium, de jeugdverenigingen verzorgen de tap. De toegang is gratis.

Op zaterdag 23 mei organiseert de GROS Affligem de zevende editie van het wereldfeest Patro del Mundo. Er zijn workshops voor kinderen (van 14 tot 17 uur), een themawandeling in samenwerking met Gidsen Affligem (om 14 uur en 14.30 uur), Zuiderse klanken en dito smaken op een zomerterras van 14 tot 20 uur in de zaal en tuin van De Patro.

Op zaterdagavond kunnen de liefhebbers terecht in zaal ’t Gildenhuis terecht voor Impro Comedy met Caque, een organisatie van Jeugdhuis Avilo.

‘Sinksen herleeft’ organiseert op zondag 24 mei haar ‘9de Tractortreffen’. De karavaan vertrekt om 9.30 uur aan de Patro en komt er opnieuw aan rond 18 uur, na stops in Asse, Kobbegem, Relegem en Mollem. Meer info: www.tractortreffen.be.

Voor de muziekliefhebbers zijn er op Sinksenzondag de traditionele ‘Kioskconcerten’ in de tuin van de Patro, in goede banen geleid door de Koninklijke Fanfare ‘De Katholieke Gilde’ en met optredens van muziekmaatschappijen uit Borchtlombeek, Welle, Erembodegem, Teralfene en Moorsel.

Voor de Sinksenwandeltocht van wandelclub ‘De Pajotten’ kun je op Sinksenzondag in de cultuurzaal Sanderus inschrijven vanaf 7.30 uur voor een wandeltocht van 4, 7, 12, 18 of 30 km. Meer info op www.wandelclubdepajotten.be.

Het ‘Affligems wielerteam’ zorgt zondag voor wielerwedstrijden VWF van 12 tot 18 uur in de Kerkstraat. Het parcours van de wielerwedstrijd loopt langs de Kerkstraat, Zwarteberg, Balleistraat, Bremptstraat, Petterstraat, Bellestraat, Diepestraat, Blakmeers, Gootberg, Kortestraat, Brusselbaan en Fosselstraat.

Op sinksenmaandag houdt Jeugdhuis Avilo een trappistenfestival plus een rommelmarkt van 11 tot 18 uur. Een oude traditie keert ook terug: het Bal Populair in zaal ’t Gildenhuis.

Vanaf 11.30 uur kan je genieten van muzikale animatie in de Patrotuin bij ‘De vrienden van de Patro’. Er is ook kinderanimatie. Pannenkoeken en Affligembier zorgen mee voor de gemoedelijkheid.

Tijdens het Sinksenweekend is er ook de tentoonstelling ‘Kerk in beeld’ in de kerk van Hekelgem, open op zondag 24 mei van 13.30 uur tot 16 uur en op maandag na de mis ter ere van Sint Cornelius en de begankenis (10 uur) tot 16.30 uur.

Vijf eeuwen Sinksenkermis

Al vijf eeuwen staan de Sinksendagen in Hekelgem voor kermisdagen.

Reeds van in de 16de eeuw werd gewag gemaakt van een merkwaardige processie, die jaarlijks de derde Sinksendag in Hekelgem met grote luister gevierd werd en dus samenviel met de parochiekermis.

De eredienst van Sint-Cornelius in Hekelgem vond later ingang en dateert volgens de parochiearchieven uit de vroege 18de eeuw. De Hekelgemnaren noemen hem vertrouwelijk ‘Sint-Corneliske’.

Hij staat vooral op Sinksenmaandag in de belangstelling en het beeld van deze populaire heilige is het pronkstuk van de Sint-Michielskerk.

Ook dit jaar is er op maandag 25 mei de mis ter ere van Sint Cornelius, ook genoemd de ‘krijsersmis’ en de begankenis in en rond de parochiekerk van Hekelgem.

De bedevaarders komen te ‘zeggeren’ en gaan driemaal buiten rond de kerk en driemaal binnen rond het beeld van Sin-Cornelius steeds de gang van de zon volgend.

Grote Heilige

Sint-Cornelius is één van de grote heiligen uit de eerste eeuwen van de kerkgeschiedenis. Hij wordt aangeroepen tegen de ‘Seskens’ of ‘gaven’ bij kinderen en men gaat beewegen voor de kippenziekten die met draaiingen, vallende ziekte en stuiptrekkingen gepaard gaan en dit omwille van overeenkomst in de ziekteverschijnselen. Ook is bekend dat men kippen offerde ter ere van Sint-Cornelius.