Rik De Bolle kreeg ‘A van Affligem' (+ foto's)

Burgemeester Walter De Donder (LB) mocht zondag in Essene de jaarlijkse Gregoriaanse hoogmis voor de Sint-Antoniusgilde even ‘crashen’ om de gemeentelijke cultuurprijs ‘De A van Affligem’ uit te reiken aan Rik De Bolle (84), in 1968 oprichter en bezieler van de Sint-Antoniusgilde.

De ‘A van Affligem’ is een prijs die in 2009 door de cultuurraad in het leven werd geroepen om inwoners, verenigingen of instellingen met een ‘uitzonderlijke sociaal-culturele verdienste’ te huldigen.

Rik De Bolle, voor wie de huldiging een complete verrassing was, is na Jan Verhavert en Laurens Van Der Schueren de derde Affligemnaar die deze prijs krijgt.

De Bolle mag dan vooral gekend zijn van de Sint-Antoniusgilde, hij had in het verleden ook belangrijke verdiensten bij de KAJ van Essene, voetbalclub EMI Essene, de civiele bescherming en de cultuurraad.

Ook was hij gekend als volkszanger en marathonloper, als journalist, geschiedschrijver en sportverslaggever bij De Asschenaar, als auteur van wandelboekjes en mede-oprichter van de wandelclub De Pajotten.

Kunstenaar Pierre Van Den Bossche overhandigde Rik een kunstige ‘A’ uit Affligemse zandsteen, versierd met afbeeldingen van de kapelletjes op de Eksterenberg en het kerkhof, de staf van Sint-Antonius en natuurlijk diens varkentje, allemaal symbolen waarmee De Bolle vergroeid is.