Teralfenaar in de kijker met boek over vrijmetselarij

Van Teralfenaar Jimmy Koppen (37) verscheen deze week het boek ‘De paradox van vrijmetselarij – Heden en toekomst van de loge in België’.

Koppen, als historicus verbonden aan het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven van de VUB, onderzoekt al jaren het doen en laten van de Belgische vrijmetselaarsloges.

Via zijn blog http://vrijmetselarijvoordummies.blogspot.be/ verschenen al honderden bijdragen over dit onderwerp.

Koppen_Paradox-Vrijmetselarij

De Belgische vrijmetselaarsloges tellen op dit moment ongeveer 25.000 leden, en het aantal blijft toenemen. Toch lijkt de vrijmetselarij versnipperd te zijn.

Het boek, verschenen bij Houtekiet, wil de platgetreden paden van ‘Wat is het?’, ‘Wat doen ze daar?’ en ‘Wie is er lid?’ verlaten en baseert zich op tientallen gesprekken met zowel vrijmetselaars als met buitenstaanders met kennis van zaken.

Koppen werd deze week op Radio 1 geïnterviewd over zijn boek, hier te herbeluisteren.

Collaboratie

Er is ook nog ander nieuws over Jimmy Koppen: zijn debuut uit 2000 ‘Passer en Davidster. De strijd van de Duitse bezetter en de collaboratie tegen de vermeende samenzwering van vrijmetselaars en joden in België, 1940-1944’ is sinds deze week digitaal te downloaden.

Omdat het boek al lang is uitverkocht en niet meer wordt herdrukt, is het voortaan gratis te vinden als pdf via de site van academia.edu