Nieuwe boomgaarden kleuren abdijvallei Affligem

In de glooiende vallei van de abdij Affligem werden door het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei zopas vijf nieuwe boomgaarden aangelegd.

In Affligem werd gekozen voor de omgeving van de abdij waar de Benedictijnen al bijna duizend jaar aan het landschap bouwden. Ook de hoogstamfruitbomen zijn een onderdeel van de streek.

De aanplanting van de boomgaarden moet ook de ‘koesterburen’ – bedreigde diersoorten die eigen zijn aan de leefomgeving – helpen, zoals, in het geval van de abdijvallei, de steenuiltjes.

De boomgaarden werden aangelegd bij de families Van Den Bossche, Sergooris, Beazar, Lenaerts en op domein Maria Mediatrix. De voorstelling gebeurde zondag in de vorm van een familiewandeling tussen de vijf nieuwe boomgaarden, met medewerking van de Gidsen Affligem en de milieuraad van Affligem.

Het project ‘Vijf sterren voor de boomgaard’ krijgt ook nog navolging in welomschreven landschappen in Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Halle, Liederkerke, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.