Teralfense tripel is drie keer 'zot'

De Teralfense kunstenaar Frank Van Alfene heeft een Tripel Zot gebrouwen, een opwarmer voor de Nacht van de Kleine Zonde op 30 april.

Van Alfene (57) is gekend als schrijver, schilder en muzikant/zanger. Hij stond in 1977 aan de wieg van de heropleving van de Teralfense dorpskermis. Die kermis wordt intussen al vijftien jaar volledig door de verenigingen gedragen.

Vorig jaar pakte Van Alfene uit met een nieuw initiatief, ‘De Nacht van de Kleine Zonde’, in de kerk van Teralfene. Waar de eerste editie draaide rond kortfilms, staat dit jaar de kunstfotografie in de kijker.

‘Ik wil met die Nacht Teralfene over de dorpsgrenzen heen op de kaart zetten’, zegt de kunstenaar. ‘Voorlopig nog heel kleinschalig, maar de eerste Nacht lokte toch al 315 mensen uit alle uithoeken van Vlaanderen.’

Om de bezoekers van de tweede Nacht iets Teralfens te laten proeven, besliste Frank om de ‘zot’, het koosnaampje van de Teralfenaren, een meerwaarde te geven in de vorm een bier.

‘Een pater bezorgde me een basisrecept. Ik vroeg drie amateurbrouwers, die ervaring hebben met het maken van wijn, likeur en bier, om het te verfijnen. Dat deden ze uitstekend, al zeg ik het zelf.’

Drie hoppen

‘Het resultaat is een Tripel Zot van 8,5 graden, met drie hoppen, twee met zachte aroma en één bittere. Daarbij komen nog enkele geheime smaken waardoor de Tripel in eerste instantie geurt naar een geuze en toch totaal anders gaat smaken.’

De gisting van drie weken gebeurt op de fles. Het bier kan twee jaar worden bewaard en wordt in kleine glaasjes gedronken als een degustatiebier. De oplage is beperkt. De Tripel Zot kan op 30 april eenmalig worden gekocht in een fles van 75 cl. De Tripel Zot symboliseert ook de heilige Drievuldigheid.

‘In Teralfene kan een zot een driedubbele zot zijn. In het drievoud van het zot zijn huist de gave van wijsheid en dwaasheid, verbonden door de schalksheid. Ook tijdens de Nacht komen de Vader, Zoon en Geest in een andere symboliek tot uiting. Die Drievuldigheid wordt een rode draad door het geheel.’