Bouw nieuw rustoord Van Lierde kan starten

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) ondertekende maandagavond het subsidiebesluit voor het nieuwe woonzorgcentrum van Affligem. De bouw van het langverwachte nieuwe rusthuis kan nu eindelijk definitief starten.

Het nieuwe woonzorgcentrum wordt een complex met 117 comfortabele kamers voor permanente bewoners, waaronder vier voor kortverblijf. De bouwvergunning dateert al van mei 2012, maar het was, zoals op zovele plaatsen in Vlaanderen, wachten op de toezegging van de Vlaamse subsidie.

De toegekende subsidie bedraagt ongeveer acht miljoen euro, de raming van de nieuwbouw bedraagt 12 tot 13 miljoen euro.

‘De zeer slechte toestand van het huidige rusthuis Van Lierde heeft de zaken wat versneld’, zegt OCMW-voorzitter Els Van Nieuwenhove (CD&V). ‘We kunnen nu de aanbestedingsprocedure voor het aanduiden van een aannemer opstarten. Bedoeling is dat de werkzaamheden na de zomer kunnen starten en dat het nieuwe rusthuis tegen eind 2016 klaar is.’

Volgens burgemeester Walter De Donder (CD&V) gebeurt de afpaling van het terrein zelfs nog deze maand: ‘In functie van de subsidie moeten de werkzaamheden nu administratief onmiddellijk worden opgestart. Het afpalen is de eerste stap.’

De bouwheer is de vereniging Woonzorgcentrum Van Lierde, een samenwerking tussen het OCMW van Affligem en vijf vzw’s van de groep ‘Woon- en Zorgcentra van Halle’, beter gekend als de Zwartzusters van Halle. Het OCMW stelt de gronden ter beschikking, de financiering van de resterende vier à vijf miljoen euro gebeurt door de private partner.

‘De nieuwbouw voorziet in moderne zorgtechnologie en de nodige hulpmiddelen, inclusief modern sanitair op de kamer, een kineruimte en een aangename binnentuin’, aldus De Donder.

‘Een ruime lichte cafétaria is voorzien langs de Bellestraat. Die vleugel komt er pas in de laatste fase omdat daarvoor een deel van het oude rustoord moet worden gesloopt.’

Derde rusthuis sinds 1883

Het nieuwe woonzorgcentrum wordt al het derde rusthuis sinds 1883 op de hoek van de Bellestraat en de Kasteelstraat.

De naam Van Lierde refereert naar Benedicta Van Lierde die haar broer, de Hekelgemse missionaris Joannes Franciscus Van Lierde in 1874 vroeg om in Hekelgem een ‘gasthuis’ te bouwen.

Bij haar dood liet ze honderd dagwand land en 20.000 frank na om het gasthuis te bouwen. De abdij Affligem realiseerde het in 1883 en het zou 88 jaar dienen als opvang van zieke en oude mensen.

Het huidige rusthuis Van Lierde dateert van 1971, maar al tien jaar later bleek het gebouw een zorgenkindje. 

woonzorgcentrum van lierde affligem
Burgemeester Walter De Donder en OCMW-voorzitster Els Van Nieuwenhove

woonzorgcentrum affligem van lierde 1