Woning onbewoonbaar na dakbrand in Teralfene (+ foto's)

Door een uitslaande dakbrand vrijdagavond in de Portugeesstraat in Teralfene (Affligem) is een woning tijdelijk onbewoonbaar.

De bewoners, een gezin met drie volwassen kinderen, konden zichzelf in veiligheid brengen, nadat ze door de overburen werden gealarmeerd.

Het was overbuur Patrick Cooman die rond 21.15 uur in zijn living een brandgeur waarnam. Hij inspecteerde zijn woning, maar alles was normaal.

‘Toen merkte ik dat er uit de woning rechtover rook uit het dak kwam en al het begin van vlammen’, vertelt Cooman.

‘Ik belde onmiddellijk de 100, maar ik wist niet of er in het huis zelf iemand aanwezig was. Ik ben beginnen kloppen op de rolluiken. De bewoners deden open. Ze waren enorm geschrokken, want ze hadden zelf nog totaal niets gemerkt van de dakbrand.’

Cooman en andere gealarmeerde buren probeerden intussen ook in de aanpalende woning de twee hoogbejaarde bewoners te alarmeren.

‘Omdat ze niet reageerden op het geklop, moesten we achteraan een ruit ingooien. De vrouw zit in een rolstoel, maar we hebben hen allebei kunnen evacueren. Andere buren hebben hen binnengenomen.’

Gevaar op overslaande brand

Twee brandweerploegen van de Civiele Bescherming van Liedekerke waren als eerste ter plaatse met een pompwagen. Omdat het vrij hard waaide en het stevig aanwakkerende vuur dreigde over te slaan naar de aanpalende woning, beslisten de spuitgasten eerst dat aanpalende dak nat te houden.

In afwachting van de ladderwagen en de pompwagen van brandweer Asse opende de ploeg van de civiele via de zolder al een binnenaanval op het vuur.

Het vuur was ontstaan in de schouw en zat al in de dakisolatie en het houten dakgebinte. Het bluswerk nam een kleine twee uur in beslag.

De getroffen woning is tijdelijk onbewoonbaar. Binnenin is er vrij veel waterschade. De civiele bescherming legde ’s nachts nog een zeil over het vernielde dak.

Tijdelijke woning ter beschikking

De burensolidariteit in de Portugeesstraat is gelukkig groot, want het gezin krijgt spontaan de beschikking over een woning vijftig meter verderop.

Die woning staat sinds kort leeg, omdat de bewoner naar een rusthuis werd overgebracht, maar ze is nog bemeubeld. De kinderen overnachtten bij een familielid in de straat.

Burgemeester Walter De Donder en OCMW-voorzitter Els Van Nieuwenhove kwamen ter plaatse en troffen schikkingen om het getroffen gezin materieel bij te staan.

Ook het hoogbejaarde koppel overnachtte bij de buren. Er is lichte waterschade in hun huis. Zaterdag wordt bekeken of ze weer terug naar huis kunnen.