Affligem denkt aan verbroedering met Alavus (Finland)

Affligem onderzoekt een voorstel om een gemeentelijke vriendschapsband – een jumelage – te sluiten met het Finse Alavus.

Alavus ligt in het westen van Finland, 300 km ten noorden van Helsinki en 130 km van de kustplaats Vaasa.

Met 12.300 inwoners is het vergelijkbaar met Affligem, maar Alavus is met 378 vierkante kilometer wel een heel pak uitgestrekter. De streek is bekend van zijn elanden, bruine beren en het noorderlicht.

Een flink deel van de oppervlakte is ingenomen door zestig meren en Alavaus heeft ook een eigen vliegveld voor sportvliegtuigen. De belangrijkste activiteiten zijn land- en bosbouw. Vanuit Ulmea (Zweden) is het vier uur varen, vanuit Stockholm zelfs twaalf uur varen.

Contact met Europa bevorderen

Het voorstel voor de jumelage komt van Paul Geeraerts, oud-schepen en thans voorzitter van de gemeenteraad. Zijn nicht Ingrid Geeraerts (49) woont en werkt ginder al dertig jaar.

‘Ze geeft er les, Spaans en Frans, aan 15- en 16-jarigen, maar ze stelt vast dat de jongeren er onvoldoende in contact komen met Europa. Dus komt ze jaarlijks met een groep naar ons land voor een bezoek aan onder meer de Europese instellingen’, vertelt Geeraerts.

‘Ingrid is ginder ook heel actief in het lokale verenigingsleven, zoals de fanfare en het koor. Alavus heeft, net als Affligem, trouwens ook een uitstekend floorball-team. Dat spelen ze daar in de zomer, want in de winter is het al ijshockey dat de klok slaat.’

Nog geen standpunt

Een officiële vraag van het gemeentebestuur van Alavus is er nog niet, maar de interesse van de Finnen is erg groot, verzekert Geeraerts, die het Affligemse pad voor de jumelage probeert te effenen. ‘In de voormalige abdij Mediatrix kunnen we een gezelschap van 70 personen laten overnachten en ook de Finse ambassade in Brussel is het idee zeer genegen.’

Het schepencollege van Affligem neemt voorlopig nog geen standpunt in. Het dossier is voor advies voorgelegd aan de Gidsen Affligem en de werkgroep Bruisend Affligem, de organisator van Affligem Kermist.

Affligem heeft sinds enkele jaren een jumelage met het Roemeense Valea Chioarului, vanwege de jarenlange band in het kader van adoptiedorpen Roemenië.