Laat kunstacademie de naam August De Boeck vallen?

[pullquote]August De Boeck was een muzikant, maar de academie staat intussen ook voor woord, dans en nu ook beeld[/pullquote]

Er dreigt een heel debat los te barsten over de vraag of de kunstenacademie August De Boeck nog verder de naam ‘August De Boeck’ zal dragen.

De Merchtemse schepen David De Valck (Lijst vd Burgemeester) bond de kat de bel aan toen hij ‘met verstomming kennis nam’ van een mail waaruit zou blijken dat een naamswijziging wordt overwogen. Concrete aanleiding is het feit dat de beeldende kunst nu ook officieel een onderdeel is geworden van de Assese academie, die ook filialen heeft in zes gemeenten.

De Valck trekt meteen stevig van leer: ‘Na al wat we gedaan hebben vorig jaar, en nu nog en bovendien ook nog van plan zijn, is dat een blamage. Niet meer niet min. Overigens de academie, zowel muziek, woord en dans hebben juist het meest prestigieuze en creatieve evenement gebracht: het totaalspektakel ‘Van onder de gilet’. Meer dan 3000 toeschouwers.’

Volgens De Valck is, voor het Merchtemse schepencollege, het weglaten van de naam van de legendarische Merchtemse componist totaal onbespreekbaar.

Enkel een gerucht

De heisa bereikte reeds de Assese schepen Yoeri Vastersavendts (Open VLD), bevoegd voor Deeltijds Kunstonderwijs. Hij relativeert onmiddellijk: ‘Het gaat slechts om een gerucht dat een eigen leven is gaan leiden.’

‘Dat idee is blijkbaar spontaan gevallen tijdens een personeelsoverleg begin september, waar ik zelf trouwens niet bij aanwezig was’, zegt Vastersavendts. ‘Er is daar gewoon gezegd: wat gaan we doen met die naam?’

‘Ik begrijp dat die vraag valt. August De Boeck was een muzikant, maar de academie staat ook voor woord, dans en nu ook beeld. Aan de telefoon is het ook een hele mond vol: ‘Met de kunstenacademie August De Boeck, goeiemorgen’. De tijd is rijp om de nieuwe huisstijl voor de komende twintig jaar vast te leggen.’

‘Het onderwerp is nog niet eens ter sprake gekomen op het college. Er is dus ook zeker nog geen enkele brief naar de andere gemeentebesturen vertrokken. Maar ik vind wel dat we met zijn allen van gedachten mogen wisselen over de vraag en dat er vroeg of laat een beslissing zal moeten worden genomen.’

De onlangs overleden Emmanuel Geeurickx bedacht in 1967 de naam ‘August De Boeck’ voor de school.

Topartikels bij Goeiedag.be