(H)op Smaak zet oude hoppestreek in de kijker

De gemeenten Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk en de stad Aalst organiseren een maand lang tientallen activiteiten over hop en bier. Onder de noemer ‘(H)op Smaak’ zetten ze het heden en verleden van deze hoppestreek in de kijker.

Het initiatief, dat loopt van 28 augustus tot 25 september, gaat uit van Toerisme Vlaams-Brabant, samen met Toerisme Scheldeland en het ‘Landschap van Erembald tot Kravaalbos’, een projectpartnerschap dat de oude natuurlijke banden in het toenmalige hoppeland van Aalst tot Asse wil herstellen.

De geschiedenis van de rijke hopcultuur in deze regio gaat terug tot de 14de eeuw. Ruim vierhonderd jaar was het Land van Asse en Aalst dé hopschuur van Europa, tot Napoleon de export naar het Pruisische en Engelse rijk verbood, waardoor de handel en teelt in elkaar stortten en de Amerikanen snel de markt inpalmden.

Hopdagen Affligem 22Vandaag zijn enkel de vijftigplussers nog redelijk vertrouwd met het verdwenen beeld van hele valleien en kouters vol metershoge hopranken en de allesoverheersende hopgeur. Het aantal echt actieve hopboeren bedraagt nog slechts een handvol.

Toch beleeft, sinds begin deze eeuw, de oude hopcultuur een bescheiden revival, waarbij vooral op folklore en het toerisme wordt gemikt. In Meldert, Steenhuffel, Kapelle-op-den-Bos, Asse (Waarbeek), Affligem en Opwijk zijn er (opnieuw) hopvelden die door de lokale overheden worden onderhouden als landschappelijke, toeristische trekpleisters.

Tijdens deze eerste hoppemaand kun je onder meer kiezen uit zeven hoppige fietstochten en acht hoppige wandelingen, waarvan de kaartjes te downloaden zijn.

Blikvangers zijn het Palm Hop Select Hopfeest (Steenhuffel, 28 augustus), een Hopdag en plukwedstrijd (Meldert, 4 september), de Hopduvelfeesten en Hopduvelstoet (Asse, 9 tot 11 september), een hoppig volksfeest (Affligem, 10 september), plukken met de brouwer (Kapelle-op-den-Bos, 18 september) en een slotdag in Opwijk op zondag 25 september.

Voorts zijn er allerlei hoparrangementen mogelijk in Londerzeel (Charmehotel Den Berg en Bistro Leireken), Asse (B&B Hof ter Vrijlegem), Affligem (Gasthof d’Oude Brouwerij en Bistro De Glazen Toren) en Opwijk (Restaurant a’Muze).

Het volledige programma vind je op www.verliefdopvlaamsbrabant.be/hop.

Topartikels bij Goeiedag.be