Verenigingen vragen redding industrieel erfgoed Aalst

De stad Aalst moet haar industrieel erfgoed redden. Dat vragen het Priester Daensfonds, Louis Paul Boongenootschap en de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon (VVAK).

Aalst werd vanaf de 19de eeuw volgebouwd met fabrieken, maar die verdwijnen. Schepen Karim Van Overmeire belooft tegen volgende week duidelijkheid. Concrete inzet van de vraag is het redden van de schouw van Schotte en de fabrieksgebouwen op de Tragel.

“Het industrieel verleden is een essentieel onderdeel van de geschiedenis van Aalst. Wanneer in de negentiende eeuw de industriële revolutie Europa voorgoed veranderde, stond een bescheiden provinciestad als Aalst bij de pioniers. Een goede eeuw lang zou Aalst volledig bepaald worden door de industriële activiteiten, waarbij vooral de textielnijverheid essentieel was”, zegt Johan Velghe van het Priester Daensfonds.

(foto: de reeds verdwenen schouw op Schotte, er staat er nog één. )