Tragel 8 gaat Okapi zaal bouwen

Tragel 8 is aangeduid om in te staan voor de ontwikkeling van de Noordelijke zone (5,6 hectare) van de Tragelsite in Aalst. Concreet gaat het over retail én de nieuwe zaal voor Okapi Aalstar. Volgend jaar kunnen de bouwplannen worden aangevraagd.

De volledige Tragelsite is 14 ha groot. Er komt in verschillende fasen een gemengd stadsproject, Voor de ontwikkeling van de eerste fase, zo’n 5,6 ha groot en gelegen vlak naast het ringviaduct op de voormalige terreinen van Intergem en Nieulandt wordt nu Tragel 8 aangeduid.

Concreet komt er een retailpark van ca. 15.000 m², een multifunctioneel evenementencomplex en  kantoren en woningen. Tragel 8 is een samenwerkinsgverband tussen de Projectontwikkelaars Sobradis/Vanhaerents Development nv, het Aannemingsbedrijf Artes Roegiers nv, de Architectengroep SAQ /Jaspers-Eyers Architects/Avant Garden, het Ingenieursbureau ABT België en het Fiscaal bureau BDO Corporate Finance.

Het AGSA zal met de groep rond Tragel 8 nu de komende maanden de verdere contracten onderhandelen.

Geen kleinhandel

Naast een zaal voor ondermeer Okapi Aalstar komt er een herlocalisatie van enkele retailzaken uit de buurt maar er is ook ruimte voor andere grote spelers.

De bestaande handelszaken Aldi, Blokker en Leenbakker tekenden alvast voor hun nieuwe locatie in het project. Hun huidige locatie moet wijken voor de realisatie van het hele project.

Om tegemoet te komen aan de geuite bezorgheden van de middenstand, werd voor de toekomstige winkelruimtes een minimumoppervlakte van 1.000 m² opgelegd. Omtrent de verdere invulling van de winkelruimtes werd op heden nog niets bepaald.

De stad zegt te willen waken dat er geen kleinhandel komt en daarom werd ook de piste van Ghelamco (Eendracht Aalst) niet gevolgd om aan de andere kant van de stad een identiek retailpark te bouwen.

Maar de beslissing het te realiseren op Tragel krijgt al serieuze tegenwind.

Immo-makelaar Filip Bonny laat alvast zijn ongenoegen blijken. ‘Tragel is voorzien van 11.000 m² bijkomende verkoopoppervlakte + 5.500 m² herlocatie. De Nieuwstraat, de motor van het handelscentrum, zal rake klappen krijgen.’

Meerderheid en Okapi tevreden

De politiek en ook basketbalclub Okapi is tevreden over de nieuwe stap die gezet is naar de realisatie van een nieuwe sportzaal en retailpark aan Tragel. We zetten de reacties op een rijtje.

Christoph D’Haese (Voorzitter AGSA): ‘Een dossier waar we heel minutieus te werk gingen en alle pro’s en contra’s hebben afgewogen. Dit is het resultaat van een gezonde teamspirit binnen de huidige coalitie. Voor deze stad en het AGSA is het de start van een nieuwe wijk die wordt gerealiseerd. Bovendien is er eindelijk de beloofde evenementenzaal, niet alleen om sportclubs in onder te brengen maar ook om een locatie te hebben waar we kunnen mee uitpakken en waar Aalst trots kan op zijn.’

Ann Van de Steen (Ondervoorzitter AGSA): ‘Alweer een prachtig stukje stadsvernieuwing, met als kick-off een nieuwe ‘state of the art’ evenementenhal die mee het startschot geeft voor tal van nieuwe projecten langsheen de Dender.’

Caroline Verdoodt (Ondervoorzitter AGSA): ‘Dit is een project dat de stad Aalst op de kaart zal zetten. De inhaalbeweging geraakt hierdoor in een stroomversnelling. Architecturaal dient het project een ‘landmark’ te worden voor onze stad.’

Katrien Beulens (Directielid AGSA): ‘Dit project draagt in belangrijke mate bij tot de evenwichtige, economische groei van onze stad.’

Rudy De Hainaut (Okapi): ‘Het Okapi-bestuur is zeer verheugd dat in dit dossier een beslissing genomen werd. We kijken met een goed gevoel de verdere concretisering van dit voor de stad belangrijk project tegemoet.’