De uitbater van het bekende paardensteakrestaurant ‘De Kuiper’ is niet te spreken over de tv-spot van GAIA die sinds een tweetal weken op VRT en Canvas wordt vertoond. Daarin zijn gruwelijke praktijken die Argentijnse paarden moeten doorstaan voor ze geslacht worden te zien. GAIA misleidt echter de kijker, vindt Alfons Gulickx, die zelf ook voor 90 procent Argentijns paardenvlees opdient. “Dergelijke uitgemergelde en ziekelijke dieren kunnen nooit in aanmerking komen voor vleesconsumptie.”
Met een nieuwe tv-spot zet GAIA het paardenleed opnieuw hoog op de agenda. Er is duidelijk te zien hoe paarden met name in Argentinië zwaar mishandeld worden.
Bij de ‘Pjeirefretters’ in Vilvoorde hoorde men het echter in Keulen donderen bij het zien van de spot. Met name Alfons Gulinckx, uitbater van het paardensteakrestaurant vindt dat GAIA de kijker probeert te manipuleren. “De paarden die GAIA toont zijn gewoon niet geschikt voor de slacht. Dat zijn ziekelijke uitgemergelde beesten. Die kunnen geen vlees van goede kwaliteit voortbrengen. Dierenleed moet aangeklaagd worden maar men gebruikt ‘valse’ beelden om mensen de consumptie van paardenvlees af te raden.”
“Ik dien voor 90 procent Argentijns vlees op. Het meeste daarvan wordt ingevoerd door een een Belgische leverancier die ter plekke ook een slachthuis uitbaat. Die wordt streng opgevolgd en moet zich ook houden aan de Europese regelgeving. Er zijn heel wat externe audits en controles door controle-organen van buitenaf. Niemenad heeft er dan ook baat bij dat dieren op een dergelijk gruwelijke manier zouden behandeld worden.”
De kwaliteit van het vlees van gestresseerde dieren is namelijk minderwaardig. “Het vlees is ‘koortsig’”, gaat Gulickx verder. “Het verliest zijn stevigheid en smelt onmiddellijk als je het bakt. Het heeft een donkere kleur en geen glans. Als dat binnenkomt stuur ik het meteen terug. Maar dat gebeurt bijna nooit.”
“Natuurlijk kan ik niet met 100 procent zekerheid zeggen dat mijn vlees afkomstig is van paarden die goed behandeld worden. Men heeft ginder ook een andere cultuur wat omgaan met dieren betreft die wel wat ruwer is dan de onze. Maar wat ik wel kan zeggen is dat wat hier wordt getoond niet kan kloppen.”
En dat steekt. “Omdat we het al zo moeilijk hebben. Het is gedeeltelijk een probleem van de horeca in het algemeen maar wij draaien veel minder omzet dan twee jaar geleden. En dit soort zaken helpt hoegenaamd niet. Vreemd genoeg kregen we vroeger na dit soort negatieve compagnes meer volk over de vloer. Alsof mensen opnieuw werden herinnerd dat ze nog eens een stukje paardenvlees moesten eten. Of dat nu ook het geval is, kan ik nog niet zeggen.”
Volgens Michel Vandenbosch van GAIA zijn de beelden wel degelijk van dieren waarvan het vlees naar hier komt. “Die beesten worden soms 1.500 kilometer ver vervoerd en zitten opeengepakt zonder eten of drinken. Ze komen vaak meer dood dan levend aan. Ze worden opgejaagd, geslagen en krijgen stroomstoten. Vaak hebben ze open wonden en wie niet meer kan rechtstaan wordt vertrappeld. Wat onze onderzoeksteams ginder vaststellen is een ramp.
De Europese wetgeving geldt enkel voor de slachthuizen en dus niet voor het transport. Er is totaal geen controle. Ook in de slachthuizen zelf zijn overigens wantoestanden vastgesteld. Ik kan mij voorstellen dat deze restaurantuitbater zich dat niet kan voorstellen. Maar als hij ook maar enigszins bekommerd is om het dierenwelzijn dat hij dan paardenvlees verkoopt uit Europa. De ergste wreedheden toont de spot niet eens, want die beelden zijn zelfs té gruwelijk om uit te zenden op tv.”