Kleurrijke Grimbergse bloemenweides

Na een experiment aan de Charleroyhoeve in het vorig plantseizoen pakt de gemeente Grimbergen het bloemenweideproject dit jaar grootser aan. De groendienst selecteerde een aantal gemeentelijke groenperken die in het voorjaar ingezaaid werden met gemengd bloemenzaad.

Het resultaat mag gezien worden. Ondanks een droog voorjaar zijn een aantal van de Grimbergse perken een lust voor het oog. Voorbijgangers aan het Pierebad, de Singel of het Cultuurcentrum kunnen genieten van de kleurenpracht van wilde bloemen. Ook in de Daalstraat, de Noodbeekstraat en het Groot Molenveld genieten vlinders, hommels en bijen van de heerlijke bloemenweides.

Het inzaaien van gemeentelijke perken ging gepaard met een natuurtuinenproject waarbij particulieren aangezet en begeleid werden bij het verhogen van de natuurwaarde van de eigen tuin. Eddie Boelens, schepen van Leefmilieu: “Heel wat Grimbergenaren reageerden enthousiast op onze oproep. Ze deden inspanningen om in de eigen tuin meer streekeigen bomen en struiken te planten. Ook de bloemenzaadmengeling die de gemeente gratis aanbood, werd veel gebruikt met in een aantal gevallen prachtige resultaten tot gevolg.

De mooie resultaten zijn een motivatie om het bloemenproject in 2016 verder uit te breiden. Eddie Boelens: “Deze bloemenweides zijn een streling voor het oog. Ze verhogen ook de biodiversiteit en zijn voor bijen, hommels en vlinders die het steeds moeilijker hebben in ons versteend Vlaanderen, een rijke voedselbron. De bloemenperken vragen ook minder onderhoud van de gemeentelijke groendienst. Als dat geen win-win situatie is.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise