Onlangs opende De Valier, het dienstverleningscentrum voor volwassenen met een handicap, een nieuwbouw in de Schapenstraat in Liedekerke. Verschillende leefgroepen worden er ondergebracht in een rustgevende locatie rond een groene tuin.
De Valier is al sinds 1977 in en rond Liedekerke bekend als dienstverleningscentrum voor volwassenen met een aangeboren en niet-aangeboren handicap. Hun verhaal begon in de pastorie en het noodkerkje van Muilen met tien bewoners, vandaag maken een honderdtal personen gebruik van de diensten van De Valier die op verschillende locaties in Liedekerke zijn ondergebracht.
“Maar als je een goede ondersteuning wil bieden, heb je degelijke en goed georganiseerde infrastructuur nodig”, zegt directeur Kathleen Straetmans. En die bleek niet helemaal meer aangepast te zijn aan de noden van de gebruikers en het personeel. “Na een evaluatie kwamen we tot drie vaststellingen. in ons Dagcentrum Eygen aan de Kleemputtenstraat waren de vrije ruimtes en de bewegingsvrijheid voor rolstoelgebruikers beperkt. We hadden er ook geen eigen parking, waardoor bezoekers moesten in- en uitstappen op een drukke straat.”
En terwijl de individuele kamers van Valier 1 in de oude pastorie destijds nog vooruitstrevend waren, zijn ze nu niet meer aangepast aan de huidige zorgnoden. En ook de site aan de Verlorenkoststraat, waar de algemene diensten zitten, is stilaan overbevolkt. “Een nieuwbouw drong zich dus op en we vonden gelukkig met dank aan de gemeente een stukje OCMW-grond in de Schapenstraat, naast ons Huis Eygen”, aldus Kathleen Straetmans.
Voor het ontwerp ervan ging De Valier in zee met LAVA Architecten. “Alle andere ontwerpen gingen in de hoogte, maar wij hadden geen zin in een hoge blok beton waar we constant met liften zouden moeten werken. In dit ontwerp zitten alle leefgroepen op het gelijkvloers. Vooraan komt ons dagcentrum waar plaats is voor twintig personen, achteraan komt het residentiele gedeelte van Valier 1 waar twintig personen permanent verblijven. We kozen bewust voor een huiselijke sfeer met kamers rond de leefgroepen en grenzend aan een grote tuin zodat je echt het uitzicht van een dorpje krijgt. Dat is rustgevend voor de bewoners en voorkomt probleemgedrag.”
Op de eerste verdieping is er dan weer plaats voor de administratieve en technische dienstenvan De Valier. “We kunnen onze diensten centraliseren en dat is voor iedereen een goede zaak”, vindt Kathleen Straetmans. “Zo is er voor iedereen meer ruimte, kunnen de verschillende leefgroepen beter samenwerken en moeten onze gebruikers zich minder verplaatsen.”
De nieuwbouw betekent wel dat De Valier afscheid neemt van de sites in de Oude Muilenstraat en de Kleemputtenstraat. “Die gebouwen worden verkocht. Zeker voor de oude pastorij is dat speciaal, want daar liggen onze roots. Ik ben dan ook blij dat we het oude klokje van de voormalige noodkerk hebben kunnen recupereren in onze nieuwbouw.”
De bewoners van De Valier verhuizen zelf pas in oktober naar de nieuwbouw.