Vijf jaar versterkt zwerfvuil- en sluikstortbeleid bij intercommunales Incovo en Interza werpt zijn vruchten af, zo blijkt uit de cijfers. De hoeveelheid sluikstorten is in de voorbije jaren gedaald met 30%.
Met de steun van de Mooimakers bouwden Incovo en Interza gezamenlijk een gespecialiseerd team rond zwerfvuil en sluikstort op. Gaandeweg namen ze steeds meer opdrachten van de gemeenten over.
Initiatiefnemer en directeur Jan Buysse zag het team in de voorbije jaren explosief groeien. “We zijn gestart met een halftijdse medewerker, daarna werd het snel een voltijdse functie, en na vijf jaar werken we binnen Incovo en Interza met maar liefst 7,5 arbeidskrachten voltijds aan netheid in onze gemeenten. We zijn als eerste intercommunale in Vlaanderen gestart met één sluikstortcamera, nu hebben we er vijftien. Vier jaar terug was er de eerste GAS-boete wegens sluikstort, vorig jaar maakten we er ruim 600 op.”
“We groeiden van een groep van enkele tientallen zwerfvuilvrijwilligers naar ruim 2000 ‘Propere Burgers’ die meehelpen aan een propere buurt. Jaarlijks worden door de vrijwilligers maar liefst 5.000 zakken zwerfvuil opgeruimd. 54 scholen werken rond netheid met ons samen. Jaarlijks ruimen we 4.000 sluikstorten op. Incovo en Interza staan samen in voor het leegmaken van 750 vuilnisbakjes, en ook dat cijfer stijgt nog ieder jaar.”
De grote inspanningen van de intercommunales leiden ook tot objectieve resultaten. “De hoeveelheid sluikstorten zijn in de voorbije jaren gedaald met 30%, rond de glasbollen zelfs met 50 procent”, zeggen voorzitters Eddy Vranckaert van Incovo en Marleen Ral van Interza. “Samen werd er voor bijna 200.000 euro aan boetes en schadevergoeding geheven.”
Toch willen Incovo en Interza niet op de lauweren rusten. Teamcoördinator Philippe Laeremans kijkt vooruit. “De druk op de Vlaamse rand inzake zwerfvuil en sluikstorten blijft hoog. Zeker rond zwerfvuil moeten er nog stappen vooruit worden gezet. Verpakkingen en sigarettenpeuken blijven knelpunten. Ook de situatie op gewestwegen blijft een doorn in het oog.”