Stad en Campus De Brug pakken redderstekort aan met nieuwe opleiding: “Ook voor naburige zwembaden”

Om het tekort aan gediplomeerde redders aan te pakken, slaan de stad Vilvoorde en GO! Campus De Brug de handen in elkaar. De nieuwe opleiding ‘Hoger Redder’ moet de problematiek structureel – heel wat gemeenten in de ruime regio kampen ermee – helpen aanpakken.

Vele steden en gemeenten kampen al langer met een tekort aan gediplomeerde redders voor hun zwembad. Onder meer in het gemeentelijk zwembad Pierebad in Strombeek-Bever is het geregeld een heikel punt en in het intussen verdwenen openluchtzwembad De Lammekes in Grimbergen was het eveneens een steeds terugkerend verhaal. Ook in stedelijk zwembad ‘t Zeepaardje in Vilvoorde is het al langer schrapen. Daarom gingen de Vlaamse Reddingsfederatie en GO! Campus De Brug op zoek naar een mogelijke oplossing. Een nieuwe opleiding, ‘Hoger Redder’, kwam daarbij uit de bus.

Al ruim een decennium biedt Campus De Brug in Vilvoorde de opleidingen ‘Integrale Veiligheid’ en ‘Veiligheidsberoepen’ aan. De nieuwe opleiding ‘Hoger Redder’ past perfect in het rijtje attesten en certificaten die de leerlingen in GO! Campus De Brug kunnen behalen. Ook voor de nieuw opgestarte richting Defensie en Veiligheid (vijfde en zesde TSO) is de nieuwe opleiding een extra troef in het aanbod.

De stad engageert zich ertoe om de opleiding mee te financieren en staat in voor de helft van de kosten. Het stedelijk zwembad ’t Zeepaardje wordt ook gratis ter beschikking gesteld.

“Redder is echt een knelpuntberoep en dus vinden ook wij maar moeilijk voldoende mensen voor ons zwembad”, zegt Sportschepen Moad El Boudaati (Vooruit). “Daarom zijn we ‘out of the box’ gaan denken: een lokaal bestuur en een school die de handen in elkaar slaan om dergelijke opleidingen zelf te organiseren. Zowel ons zwembad als naburige zwembaden kunnen hiervan profiteren en hopelijk gaan er op deze manier meer redders aan de slag. Deze piste kan, ook voor andere opleidingen, inspirerend werken op Vlaams niveau.”

Begin oktober startten 35 leerlingen iedere vrijdag met trainingen in het zwembad. Op die manier kunnen ze deelnemen aan examens om, bovenop het huidige aanbod, een extra attest te behalen.

“Deze opleiding is een meerwaarde voor de leerlingen, de school én de stad”, zegt directeur GO! Campus De Brug, Dennis Holbrechts en opleidingscoördinator Veiligheid, Erika Coene. “Toen de stad ons op het einde van vorig schooljaar contacteerde met de vraag om ook deze opleiding aan te bieden hebben we dan ook niet geaarzeld.”

De leerlingen zijn alvast enthousiast. “De opleiding biedt ons super veel kansen”, zegt de 17-jarige Ferre Sleeubus uit Weerde die de richting Defensie en Veiligheid volgt. “Na deze opleiding krijgen we – als we slagen voor ons examen – onmiddellijk een diploma dat ons werkzekerheid biedt op de arbeidsmarkt.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise