Renovatie viaduct van Vilvoorde op de lange baan: “Pas begin volgend jaar duidelijkheid”

De vooropgestelde grootscheepse renovatie van het viaduct van Vilvoorde heeft al bijna een jaar vertraging opgelopen. De werken zullen wellicht pas echt van start gaan in de loop van 2023.

Het viaduct heeft intussen 44 jaar op de teller staan. Stilaan tijd dus voor een grondige renovatie en dus werd door De Werkvennootschap eind 2020 een opdracht van 260 miljoen euro goedgekeurd voor de klus. Niet dat er plots grote mankementen zijn opgedoken. Bij technische inspecties in 2017 bleek nog dat het gevaarte in redelijk goede staat verkeerde. “Het viaduct is destijds dan ook gebouwd om honderd jaar mee te gaan, maar het is normaal voor een van de grootste kunstwerken van het land dat je de structuur zelf na 44 jaar eens een serieuze ‘upgrade’ geeft”, klonk het toen.

De werken zouden – na voorbereidende werken en studies in de loop van 2021 – normaal begin dit jaar van start gaan en een zestal jaar duren. Naast een grondige sanering komen er ook verstevigingen met het oog op de mogelijke komst van een vierde rijstrook. Zowel de onderkant, de binnenkant als de bovenbouw van het viaduct zal worden aangepakt. Het hoeft geen betoog dat één en ander voor zware verkeershinder zal zorgen op één van de drukste verkeersaders van het land.

Maar stilaan verstrijkt 2022 en is er nog geen enkele activiteit aan het viaduct te bespeuren. Volgens woordvoerder Marijn Struyf van De Werkvennootschap is er niet echt één specifieke oorzaak. “Onze timings zijn sowieso altijd bijzonder optimistisch”, reageert hij. “Toen we hierover communiceerden hebben we altijd gezegd dat de studies door de aannemer nog moesten afgerond worden. Blijkbaar blijkt alles toch complexer en financieel ook duurder dan gedacht, waardoor we het project opnieuw met onze minister (Lydia Peeters, red.) en haar kabinet moeten aftoetsen. Dat zorgt dus voor veel vertragingen. Voor dit soort grootorde van projecten is het ook niet héél raar dat ze met die mate vertragen. We zitten nu in inhoudelijke en financiële besprekingen met de aannemer. Er gaat wellicht pas tegen begin volgend jaar duidelijkheid zijn.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise