N-VA hekelt ‘snoepreisje’ naar potentiële jumelagestad in Marokko: “Is dit nu echt de prioriteit?”

Het Vilvoordse stadsbestuur is momenteel voor een vijfdaagse op bezoek in de Marokkaanse kuststad Al-Hoceima met het oog op een jumelage. Oppositiepartij N-VA hoort het in Keulen donderen en stelt zich vragen bij de prioriteiten van het college in deze moeilijke tijden.

Eind 2019 ontving de stad een officiële uitnodiging van het stadsbestuur van Al-Hoceima, een kuststad in het noorden van Marokko, met de vraag om jumelage en duurzame samenwerking uit te bouwen. Aangezien vele Vilvoordenaars met Marokkaanse roots afkomstig zijn uit de regio rond Al-Hoceima en de ambitie van de stad om internationale solidariteit met het zuiden te versterken, ging het bestuur graag in op de vraag.

Door de uitbraak van de coronapandemie verschoven de plannen naar de achtergrond. “Ondertussen zijn we twee jaar verder en werden de gesprekken tussen Vilvoorde en Al-Hoceima terug opgestart”, zegt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). Van 5 tot 9 juni brengt een twaalfkoppige delegatie een bezoek aan de stad. “We willen detecteren welke noden er zijn en welke rol Vilvoorde, haar inwoners en verenigingen hier kunnen in betekenen.”

Zo heeft N-VA het niet begrepen. De aankondiging werkte als een rode lap op een stier bij de oppositiepartij. “Is dit nu echt dé prioriteit van het stadsbestuur in Vilvoorde?”, vraagt Dries Verhaeghe, voorzitter van N-VA Vilvoorde zich luidop af. “Op het moment dat onze stad één grote, chaotische werf is, er op elke euro dient gelet te worden en mensen wakker liggen van hun koopkracht vindt men het blijkbaar gepast om met een twaalfkoppige delegatie een snoepreisje van vijf dagen naar de kust van Marokko te organiseren. We willen dan ook weten wie er allemaal meegaat en hoeveel dit bezoek zal kosten aan de Vilvoordse belastingbetaler.”

“We gaan daarnaartoe op uitnodiging van de potentiële zusterstad en ook nog eens grotendeels in het verlengde Pinksterweekend”, licht burgemeester Bonte rustig toe. “Al-Hoceima draagt de kosten, op de vluchten na. De Vilvoordse belastingbetaler zal hier echter niets van voelen, laat staan dat de organisatie en opvolging van de werken er onder zouden lijden. Daar zijn de diensten en een andere schepen voor. In ons meerjarenplan stond de zoektocht naar een jumelagestad uit het zuiden. Na twee jaar uitstel komt het er nu van. Het is een echt werkbezoek met een overvolle agenda waarbij onder meer jeugd- en veiligheidswerk, onderwijs, ontwikkelingssamenwerking en sport aan bod komen. De delegatie van het college bestaat uit Tine Paredis, Moad El Boudaati, Fatima Lamarti, Didier Cortois en mezelf. Verder gaat het om een vertegenwoordiger van vrouwenvereniging Alif-Lam, jeugdorganisatie ROJM, de moskee, het diensthoofd jeugd, diensthoofd gelijke kansen en de voorzitter van gemeenteraad.”

“Uitwisselingen van ervaringen en culturen is altijd een verrijking”, vervolgt Bonte. “We kunnen altijd van elkaar leren en al zeker in onze stad waar er heel wat gezinnen en families uit het zuiden komen. Ik heb een stil vermoeden dat de N-VA geen graten zou zien in een uitwisseling met bijvoorbeeld een stad in Catalonië of Baskenland… Feit is dat we doorgaans niet wijzer worden van navelstaarderij.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise