Dirk stelt 500m2 grote stadstuin open tijdens ecotuindagen: “Oud fabriekje omgevormd in oase van groen en rust”

Dirk Jacobs (63) stelt zijn ecologische stadstuin dit weekend open in het kader van de Velt-ecotuindagen. “Al wandelend door onze drie tuintjes, zie je hoe een oud fabriekje uit 1900 kan omgetoverd worden in een oase van groen en rust en dat midden in de stad.”

Dirk Jacobs is vliegtuigtechnieker op rust maar gebeten door tuinieren. Hij begon 13 jaar geleden met het omvormen van het grasperk van zijn woonst op de Campionlei in hartje Vilvoorde in een siertuin. Vandaag doet hij voor de vijfde keer mee met de ecotuindagen. “ Het is de bedoeling mensen wakker te schudden en te tonen dat ieder van ons veel kan doen voor het milieu”, vertelt Dirk. “Toen onze siertuin klaar was kwam een oude leegstaande fabriek aan de achterkant van onze woning, grenzend aan de Bolwerkstraat, te koop . Die was tot in de jaren vijftig actief en er werden smaak- en kleurstoffen gemaakt voor voeding. Uiteindelijk hebben we het gekocht toen de prijs wat gezakt is. Er is heel veel tijd en geld ingekropen maar intussen hebben we midden in Vilvoorde een mooie stadstuin.”

200m2 beton werd na meer dan 100 jaar terug blootgesteld aan de licht en lucht. “Waar zich vandaag onze moestuin bevindt, stond het fabrieksgebouw. Dat was allemaal beton en dat hebben we helemaal opgebroken. Onderzoek van de grond wees uit dat er geen vervuiling was maar dat er wel niks van mineralen in de grond zat. Die had dan ook meer dan 100 jaar onder beton gelegen. Er groeide zelfs geen onkruid in het begin. Met wisselteelt toe te passen en bemesting is dat daarna wel veranderd natuurlijk.”

Ook bij het binnenrijden van de vroegere poort naar de fabriek maakten betonnen dallen plaats voor een mooi stukje siertuin. “Dat is allemaal niet vanzelf gegaan uiteraard. Stap voor stap en met vallen en opstaan heb ik de tuin aangelegd. Het is normaal dat je fouten maakt. Dat hoort erbij.”

Tijdens de rondleidingen komend weekend hoopt Dirk andere mensen warm te maken om ook voor een meer ecologische tuin te gaan. “Iedereen kan dit en helpt om de opwarming van de aarde – die toch echt wel bezig is – tegen te gaan. Je moet ook een beetje geduld hebben. In het begin hadden we hier bijvoorbeeld geen vogels. Maar je moet eerst insecten in je tuin krijgen en daar komen de vogel op af. De eerste twee jaar heb je ook meer werk. Je moet meer onkruid wieden en dan groeit het stilaan dicht. We zijn geen kenners. We hebben alles al doende geleerd. Het is voor mij ook geen werk maar ‘een bezigheid’. Als je tuinieren echt als werken beschouwt dan ga je beter in een appartement wonen. We hebben in uren per jaar ook niet meer werk dan als het hier nu nog een grasveld zou zijn. Af en toe moet er gesnoeid worden maar dat gaat vooruit. En intussen krijg je het plezier van de rondzoemende bijtjes er gratis bij…”

Alles samen heeft Dirk zowat 500m2 groen. “Je zou het niet zeggen dat hier zo’n tuin achter de gevel schuilgaat. Heel veel mensen zijn verrast als ze hier binnenkomen. Elke mens kan in zijn eigen situatie veel doen. Er zijn twee miljoen huizen in Vlaanderen met een tuin. Laat ons hopen dat de politiek volgt.”

Ecotuindagen in de Bolwerkstraat 28 op zaterdag 4 juni van 13 tot 17 uur en op zondag 5 juni van 10 tot 17 uur.

tuin
Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise