Aannemer failliet en dus is snelwegparking Peutie herschapen in één grote vuilnisbelt: “Een stort om beschaamd over te zijn”

De snelwegparkings langs de E19 in Peutie liggen er degoutant bij. De vuilbakken puilen letterlijk uit en ook de omgeving is herschapen in één grote vuilnisbelt. Reden voor deze puinhoop: de verantwoordelijke aannemer is failliet gegaan. Heel wat pendelaars en vrachtwagenchauffeurs hebben hun afschuw al geuit, onder meer op sociale media.

De snelwegparking in Peutie heeft al langer geen al te beste reputatie, onder meer ook als het gaat om zwerfvuil, maar wat je er dezer dagen aantreft, slaat wel alles. De tientallen vuilbakken – zoals aan de kant richting Brussel als Antwerpen – zijn verworden tot eilanden van troep. Omdat ze duidelijk al een hele poos niet leeggemaakt zijn, is er almaar nieuw vuil bijgekieperd.

Enkele opportunisten hebben er onder het motto ‘vuil trekt vuil aan’ ook duidelijk nog wat zakken zwerfvuil gedumpt die er zeker helemaal niet thuishoren. Het gehel levert hallucinante beelden op die soms net niet doen kokhalzen: ook flessen gevuld met urine zijn bijvoorbeeld van de partij. Het geheel is ongetwijfeld een festijn allemaal voor allerlei ongedierte.

Voor de veelal buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die er moeten verpozen is het niet meteen een droomrustplek. “Wat een spektakel hé”, reageert één van hen sarcastisch als we voorbijwandelen. Ook pendelaar Wim, die dagelijks op de route passeert, uit zijn afschuw. “Een ware schande. Dit is geen kwestie meer van ‘even’ niet geledigd. Dit is een stort om beschaamd over te zijn als Belg!”, klinkt het fors.

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is men op de hoogte. “De aannemer, die voor ons de vuilnisbakken van deze parking leegmaakt, is enkele weken geleden failliet gegaan”, reageert woordvoerder Anton De Coster. “Daardoor zijn de vuilnisbakken drie weken lang niet leeggemaakt, met een hoop afval en overlast als gevolg. Ondertussen hebben wij niet stilgezeten en een oplossing gezocht. We hebben intussen een tijdelijk contract afgesloten met een ander bedrijf. Als de parking nu nog niet helemaal opgeruimd is, zal dat zeker een van de komende dagen gebeuren.”

Volgens De Coster was een snellere oplossing uitwerken niet mogelijk. “Omdat wij ons als overheidsinstantie aan de wetgeving voor overheidsopdrachten moeten houden.”

Volgens het ‘normale’ contract van AWV met de aannemer die failliet gegaan is worden de vuilnisbakken op de parking in Peutie in het laagseizoen drie keer per week leeggemaakt. In april, mei, juni en september is dat vier keer per week en in het hoogseizoen (juli en augustus) vijf keer per week.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise