Stad lanceert charter voor LGBTQIA+-vriendelijke sportclubs

Stad Vilvoorde roept clubs op om te werken aan een veilige en toegankelijke sportomgeving en lanceert daartoe een charter voor LGBTQIA+-vriendelijke sportclubs. Dat gebeurde naar aanleiding van de internationale dag tegen homo- en transfobie op 17 mei.

“De meeste mensen ontdekken voor hun 20 jaar hun geaardheid”, legt schepen van Gelijke Kansen Fatima Lamarti (Vooruit) uit. “Het is voor iedereen maar zeker voor jonge sporters belangrijk dat ze binnen hun sportclub de steun krijgen die ze nodig hebben. Sport is soms nog een bastion van stereotype mannelijkheid en heteroseksualiteit. Dit terwijl clubs en sporters ertoe kunnen bijdragen dat LGBTQIA+-personen zich veilig voelen en sporters de kracht hebben zich goed te voelen in hun vel.”

“We roepen de Vilvoordse sportclubs op om een voortrekkersrol op te nemen om een veilige en toegankelijke omgeving te creëren voor LGBTQIA- sporters”, vult Sportschepen Moad El Boudaati (Vooruit) aan. “Dit kan door het sportcharter te ondertekenen, het thema bespreekbaar te maken en gepaste acties te implementeren. Clubs die ondersteuning wensen bij dit traject, kunnen hiervoor terecht bij de stad.”

Faruk Akkus, voorzitter en oprichter van Vilvoorde City, is de eerste die het Vilvoordse sportcharter ondertekend heeft. “Bij ons is iedereen gelijk, ongeacht gender of seksuele oriëntatie”, zegt hij. “Er is geen plaats voor discriminatie, homofobie of racisme. Om dit kracht bij te zetten tekenen we dit sportcharter en hangen het op in de club. We verbinden ons ertoe om te reageren op elke vorm van ongewenst gedrag. We bekijken ook welke bijkomende acties we kunnen ondernemen om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt.”

LGBTQIA+ staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex en asexual.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise