Pjeirefretters hebben na drie jaar terug hoogdag in het vooruitzicht: jaarmarkt belooft knaleditie te worden

Dat de Pjeirefretters reikhalzend uitkijken naar 9 mei is een understatement. Eindelijk is het dan weer jaarmarkt in Vilvoorde. Het belooft dan ook een knaleditie te worden.

We schrijven voorjaar 2020. De coronacijfers schieten omhoog en het land gaat op slot. Grote evenementen kunnen al helemaal niet meer en dus ook geen jaarmarkt. Voor het eerst sinds 13 mei 2019 kunnen de Vilvoordenaars binnen een paar weken weer van hun ‘hoogdag’ genieten.

De 158ste editie van de Vilvoordse jaarmarkt vindt plaats op 9 mei. Na een onderbreking van drie jaar is er opnieuw de landbouwprijskamp met honderden dieren. De wedstrijden starten om 9.30 uur en duren ongeveer tot 14 uur. Door de werken op de Rooseveltlaan verhuizen de prijskampen rundvee en de aangespannen en bereden prijskamp Belgisch trekpaard naar het W. Tyndalepark. Pluimvee, duiven en konijnen vind je dit jaar terug op de speelplaats van de school Kaleio.

De marktkraampjes vind je terug in de Leuvensestraat, op de Rooseveltlaan, Nowélei, Toekomststraat en Campionlei.

Naar jaarlijkse gewoonte zal in de Vissersstraat ook het concert van restaurant De Kuiper plaatsvinden vanaf 15 uur. ‘Horst Arts & Music’ organiseert een Open Air met resident DJ’s die je normaal op één van de festivalpodia vindt op het Portaelsplein. Het event loopt van 14 tot 24 uur.

De kermisattracties openen al op zaterdag 7 mei om 14 uur op de Rooseveltlaan, de Tyndaleparking én de Grote Markt. Op woensdagmiddag 11 mei trakteren heel wat foorkramers de kinderen op een extra korting vanaf 14 uur. Dit jaar is er uitzonderlijk wel geen koers. Door de grootscheepse werken in het centrum, slaat de organisatie van de Stadsprijs een jaartje over.

“De ‘light-versie’ van de jaarmarkt is officieel verleden tijd. Samen met het jaarmarktcomité zullen we ervoor zorgen dat deze 158e editie onvergetelijk wordt”, zegt cultuurschepen Moad El Boudaati (Vooruit).

In het klooster en de tuin van Onze-Lieve-Vrouw kan je ook opnieuw terecht voor ‘Kunst in de Troost’, de jaarlijkse lentetentoonstelling waarvan de opbrengst bestemd is voor de restauratie van de basiliek en conventsgebouwen. Voor deze 22ste editie zijn opnieuw 21 kunstenaars klaar om hun werk te tonen in de tuinen en de binnenruimtes.

Schepen van Lokale Economie Didier Cortois (Open VLD) verwacht een absolute topeditie. “Dit blijven absolute hoogdagen voor onze stad”, zegt hij. “We trakteren de kermisbezoekers als afsluiter op zaterdag 14 mei ook opnieuw op een lichtshow met speciale effecten voorzien op de grond.”

Bezoekers aan de jaarmarkt van Vilvoorde kunnen opnieuw met de bus voordelig reizen aan een tarief van 1 euro heen en terug. Alle lijnbussen die Vilvoorde aandoen, kunnen genieten van dit voordeeltarief.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise