Uitdrijving door politie dreigt voor Moldavische vluchtelingen: “Alles aan doen om dat te vermijden”

Er is nog steeds geen oplossing voor de zowat 50 Moldavische vluchtelingen – waaronder een zwangere vrouw, baby’s en kinderen – die zich in een leegstaande huizenrij in de Schaarbeeklei ophouden. Op 5 april zullen ze worden uitgedreven, desnoods met inzet van politie. Burgemeester Bonte (Vooruit) wil vermijden dat het zover komt.

De Moldavische vluchtelingen hebben sinds begin maart hun onderkomen gezocht in een zevental leegstaande panden vlakbij de oude Renault-fabriek. Vroeger waren er onder meer de cafés Monico en Le Sintatra gevestigd. De panden zijn eigendom van de Vlaamse Waterweg. De vluchtelingen wonen er in zeer gevaarlijke omstandigheden want de bouwvallige panden staan al jaren op de slooplijst. Omdat hij dit niet verder kan toelaten heeft Bonte een tiental dagen geleden bij burgemeestersbesluit beslist dat de panden moeten gesloopt worden.

“Huiseigenaar de Vlaamse Waterweg is daarop naar de vrederechter getrokken om een vonnis tot uitdrijving te bekomen”, zegt Bonte. “Het gevolg is dat de panden bij deurwaardersbevel op dinsdagvoormiddag 5 april ontruimd zullen worden, zelfs met inzet van politie als ze niet willen vertrekken.”

Bonte wil het zover niet laten komen. “Ik ga er alles aan doen om te vermijden dat er politie aan te pas moet komen. We gaan contact opnemen met de staatssecretaris en zijn diensten om een oplossing te vinden voor die Moldavische vluchtelingen. Wij kunnen hen als lokaal bestuur niet helpen want zij hebben niet het specifieke statuut van de Oekraïners. Zij zijn echter evenzeer op de vlucht voor die vreselijke oorlog en verdienen evenveel bescherming.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise