Houtem krijgt gloednieuwe sporthal en basisschool

Het startschot is gegeven voor de langverwachte bouw van een gloednieuwe sporthal en basisschool in Houtem bij Vilvoorde. In aanwezigheid van het stadsbestuur werd de luchthal voor een laatste keer afgelaten en begon de sloop van de lespaviljoentjes van stedelijke basisschool De Groene Planeet.

Om de hinder voor gebruikers en buurtbewoners te beperken zullen beide projecten gelijktijdig gerealiseerd worden. De nieuwe sporthal zal naast een ruim uitgeruste sportzaal beschikken over vier kleedruimtes voor groepen. De leerlingen van stedelijke basisschool De Groene Planeet en De Biekorf krijgen een rechtstreekse ingang tot de sporthal. Andere bezoekers komen langs de nieuw aan te leggen parking.

Het nieuwe schoolgebouw komt op de locatie van de huidige sportballon en zal kleuter- en lagere school verbinden via een polyvalente eetzaal en overdekte speelplaats. De buitenruimte zal uit vier speelzones bestaan: de speelplaats van de lagere school, de speelplaats van de kleuterschool, de overdekte speelplaats en een speelweide. In de speelweide zal ook een buitenklas met zittreden te vinden zijn, net als speeltoestellen, een speelbos en een klim- en klauterparcours. Door de verhuis van de klassen naar tijdelijke containers blijft de school tijdens de werken operationeel. De nieuwe school en sporthal openen, onder voorbehoud, de deuren bij de start van het schooljaar 2023-2024.

“Bijna acht jaar geleden hebben we de eerste stappen gezet om de tot op de draad versleten gebouwen te vernieuwen”, zegt schepen van Onderwijs Jo De Ro (Open VLD). “Het wordt een nieuwe school op maat van de kinderen. De vertraging heeft wel één voordeel met zich meegebracht. Het heeft ons ook de mogelijkheid gegeven om ook de sportinfrastructuur aan te pakken zodat de leerlingen van de Groene Planeet én de Biekorf, de buurschool, in veel betere omstandigheden kunnen turnen.”

Sportschepen Moad El Boudaati (Vooruit) begon in de fameuze sportballon van Houtem in de jaren ’90 zijn eigen basketcarrière begonnen. “De droom van alle jonge spelertjes toen was om ooit in een echte sporthal te kunnen spelen, zoals we die vaak bezochten op verplaatsing. Met deze investering hopen we de dromen van de Houtemse jongeren te doen uitkomen. Door een energievretende ballon te vervangen door een energiezuinig gebouw helpen we eveneens onze ambitieuze klimaatdoelstelling te realiseren. Er zal zowel ruimte zijn om te basketten, zaalvoetballen, als volleyballen en er zijn nog tal van andere mogelijkheden.”

De stad trekt in totaal 8,4 miljoen euro uit voor de nieuwe school en sporthal.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise