Burgerlijke gemotoriseerde colonne klaar voor defilé op 21 juli

In de kazerne van Peutie is woensdagmiddag volop gerepeteerd voor het defilé van de burgerlijke gemotoriseerde colonne op de Nationale Feestdag. Zowat 80 voertuigen van de federale en lokale politie, brandweer, civiele bescherming, douane en Rode Kruis zullen deelnemen aan de parade op 21 juli.

Al deze voertuigen die elkaar opvolgen vereisen een minutieuze precisie. “Alles moet tot op de seconde kloppen”, legt coördinator Johny Bouquet van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene uit. “We zien mekaar maar Ă©Ă©n keer voor een repetitie vooraf dus het moet wel in orde zijn. Het vraagt wel wat tijd om alles goed af te stemmen. Het is vooral belangrijk dat er niet te snel gereden wordt, zeker niet meer dan 15 km/u. We laten een 50 Ă  honderd meter tussen de verschillende diensten. Het grote verschil met vorig jaar is dat op vraag van de regering de verschillende diensten opgedeeld worden rond corona. Thema’s zijn onder meer de vaccins, de zorg en de logistiek. Het is allemaal een beetje gecompliceerder daardoor.”

Naar aanleiding van 20 jaar ‘geïntegreerde ‘politie zullen drie oude voertuigen van de partij zijn, onder meer een VW Golf GTI ‘rijkswacht’ van het Museum van de Geïntegreerde Politie.

“De repetitie is goed verlopen”, vervolgt Bouquet twee uurtjes later. “Iedereen moest een beetje zijn plaats vinden. Na enkele rondjes komt dat altijd wel goed. Het wordt zeer mooi om zien de 21ste. Vorig jaar was er geen publiek, nu zijn er 2.500 personen uitgenodigd. Normaal zijn er op zo’n dag 200.000 toeschouwers maar we kijken er evengoed naar uit. En het wordt mooi weer (knipoogt).”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise