Inbrekers raken niet binnen maar richten voor 6.000 euro schade aan aan frituur

Opnieuw hebben inbrekers een slag proberen slaan in een frituur. Nadat er al een vijftal pogingen waren de voorbije weken in omliggende gemeenten werd nu frituur ‘t Abeeltje in Vilvoorde geviseerd. De daders geraakten niet binnen maar richtten wel voor 6.000 euro schade aan

Half maart werd in een weekend al ingebroken bij minstens vijf frituuruitbaters in Grimbergen, Groot-Zemst en Perk. De daders richtten schade aan maar konden veelal weinig buit maken op wat kleingeld na. Alles wees op veeleer amateuristische daders. Vilvoorde bleef tot nog toe gespaard maar in de nacht van maandag op dinsdag was het prijs in frituur ‘t Abeeltje in de Abeelstraat.

“Ik werd rond 24 uur wakker gebeld nadat het alarm was afgegaan”, legt uitbater Moesty Soussi uit. “Ik dacht aanvankelijk dat het wel vals alarm zou zijn veroorzaakt door een rukwind. Maar toen ik dinsdagochtend ter plekke ging kijken bleken er toch inbrekers aan het werk te zijn geweest. Zowel de deur aan de voorkant als die aan de achterkant, waarlangs ik naar binnen ga, werd geforceerd. Ze zijn dan wel niet binnen geraakt maar er is wel veel schade. De scharnieren zijn ver geplooid maar ze zijn duidelijk gaan lopen toen het alarm is afgegaan.”

Anderhalf jaar geleden kreeg Moesti ook al eens inbrekers over de vloer. “Ook toen probeerden ze ‘s nachts tevergeefs binnen te breken. Ik heb dan ook speciaal beveiligde deuren met pinnen langs de zijkant. Maar het is nu dus wel al de tweede keer dat ik met zware schade geconfronteerd wordt. Die deuren moeten helemaal vervangen worden. De vorige keer heeft dat ook voor problemen gezorgd met de verzekering. Ik had mij verzekerd tegen diefstal – althans dat dacht ik – maar uiteindelijk bleek dat niet zo te zijn. Je bent te goeder trouw en dan krijg je nog het deksel op uw neus terwijl je al in de miserie zit. Ik was nu net bezig van verzekeraar te veranderen en uitgerekend nu is het dus weer prijs… De schade zal dan ook volledig voor mijn rekening zijn. Die twee deuren gaan mij 6.000 euro kosten.”

(lees verder onder de foto)

hdr

Moesty begrijpt ook niet wat de inbrekers bezielt. “Wat denken ze nu in godsnaam te stelen in een frituur? Het enige dat je hier binnen vindt zijn sauzen, snacks en wat drank. Geld is er niet want dat pak je ‘s avonds mee. Ik heb nog een paar collega’s waar ook recent is ingebroken maar ook daar was er nauwelijks buit. Ik heb er geen woorden voor. Dit is echt schandalig.”

De politie kwam in de loop van de dag vaststellingen doen. “Maar of ze er zich echt mee gaan bezighouden, weet ik niet. Van die vorige inbraak ben ik totaal niet op de hoogte gehouden. Overal in Vilvoorde staan bewakingscamera’s maar hier, in het echt ‘donkere gat’ van Vilvoorde waar al regelmatig eens iets gebeurt, staan er geen. Onbegrijpelijk…”

De politie van de VIMA (Vilvoorde-Machelen) kan voorlopig nog niks kwijt over de inbraak. Of er een link is met de andere inbraken in frituren in de regio is onbekend. Volgens het parket Halle-Vilvoorde is het onderzoek naar die feiten nog steeds lopende maar valt er voorlopig niets te melden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise