Campus De Brug werkt als enige school in de provincie samen met Defensie

Van de 16 Vlaamse scholen die een samenwerking aangaan met Defensie is Campus De Brug in Vilvoorde de enige in Vlaams-Brabant. In de derde graad van het middelbaar kan je er voortaan al kiezen voor de richting ‘Defensie en Veiligheid’. Doel is om de uiteindelijk doorstroming vanuit het onderwijs voor de invulling van de vele openstaande vacatures in die sectoren te verbeteren.

De school heeft momenteel al de richtingen Veiligheidsberoepen in het BSO 7de jaar en Integrale Veiligheid in het secundair na secundair. “Volgend schooljaar beginnen we in het vijfde middelbaar met de richting Defensie en Veiligheid”, legt directeur Dennis Holbrechts uit. “Naast Defensie behelst dit ook de bewakingssector, brandweer, de gevangenissen en politie. Het is een zinvolle opleiding voor mensen die graag bewegen, interesse hebben in veiligheid en ook nog alle mogelijkheden willen openhouden om verder te studeren.”

Binnenlandse Zaken en Defensie zijn partner in het gegeven. Vooral dat laatste springt in het oog. “Defensie is echt wel op de gas gaan staan omdat ze extra krachten zoeken. Het is steeds moeilijker om – in al die veiligheidssectoren – voldoende kandidaten te vinden en vacatures in te vullen.”

Er is dan ook geen echte doorstroming vanuit het onderwijs. De bedoeling is daar dus verandering in te brengen.

De opleiding vindt op school zelf plaats. “Er komen geen militairen naar de school. De leerlingen zullen wel naar de legerbasissen gaan om les te krijgen van militaire instructeurs. Ze zullen ook wel eens een meerdaagse of een survivalweekend voorgeschoteld krijgen. Heel cool allemaal, als je het graag doet (lacht). We gaan als surplus ook de mogelijkheid bieden aan de leerlingen om extra wetenschappen en wiskunde te volgen zodanig dat ze daarna naar Koninklijke Militaire School voor officieren kunnen. Dat is enkel bij ons en niet in de andere 16 scholen.”

Geïnteresseerde leerlingen moeten niet aan bijzondere voorwaarden voldoen. “Er zit wel 6 uur sport in maar het blijft een brede vorming, geen kadettenschool. Er zijn stukjes in die ‘verkennend’ zijn zoals die meerdaagse stages maar het is ook perfect mogelijk om na die twee jaar criminologie te gaan studeren.”

Enkel de scholen die al een erkenning hadden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken rond ‘Veiligheid’ mogen de richting organiseren. De leerlingen worden ook extra gescreend door Staatsveiligheid om evidente redenen.

N-VA-Kamerlid en defensie-expert Theo Francken steunt het project al lang. “Dat er voor het eerst aandacht is voor veiligheid en defensie in het secundair onderwijs is een goede zaak. Het zijn beide uitdagende sectoren. Ik hoop dat er veel leerlingen zich inschrijven.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise