Ook kleinste cafeetje Het 13de Gebod heropent: “Meer dan vijf tafeltjes zit er niet in”

Baat in deze tijden maar eens het oudste én vooral kleinste cafeetje van Vilvoorde uit. Cafébaas (55) Alain Poot van ‘Het 13de Gebod’ op de Grote Markt laat zich niet afschrikken door de opgelegde veiligheidsmaatregelen en vliegt er meteen weer in. “Maar meer dan vijf tafeltjes plaatsen zit er niet in. Het is dan ook een heropening met gemengde gevoelens.”

“Tijdens de maandenlange sluiting is het vaak mooi weer geweest, maar nu zijn de weergoden niet met ons”, vertelt Alain. “Mijn café is amper 7 bij 18 meter groot. Met de toog er dan nog tussen. Ik kan dus maar maximaal vijf tafeltjes zetten. Op mijn overdekt terras kan er een tafeltje of acht staan. Maar dat is het. Als het slecht weer is, komen de mensen sowieso niet om buiten te zitten. Ik zit dus met een probleem. De klanten mogen ook niet aan de toog zitten. Ik verlies driekwart van mijn cliënteel omdat het slecht weer is.”

Normaal kunnen er in ‘Het 13de Gebod’ 30 à 35 klanten binnen. “Nu zal dat maximum tien man zijn. Er zal wel veel plaats aan de toog zijn. De barkrukken zijn allemaal weg. Uiteraard gelden binnen de algemene veiligheidsvoorschriften: 1,5 meter afstand houden, handen wassen met gel, maar één persoon toegelaten in het toilet en overal affiches met de voorschriften. Ik zal een mondmasker dragen.”

Alain weet niet hoeveel klanten hij moet verwachten de eerste dagen. “De diehards zullen waarschijnlijk wel komen. Ik heb toch al wat ‘reservaties’ voor maandagochtend”, lacht hij. “Niet dat ik met reservaties wil werken, maar de mensen mogen altijd bellen. Dan weet ik toch al dat zij gaan komen en kan ik daar rekening mee houden. De meesten zullen wel zien of er plek is of dat ze op het terras kunnen zitten. Maar een stormloop verwacht ik niet met dit weer.”

Het gaat niet simpel worden, beseft Alain. “Maar je moet roeien met de riemen die je hebt. Moeilijk gaat ook. Ik bekijk het dan maar als een beetje ‘roderen’ voor de betere tijden die er hopelijk snel komen. Ik heb het weerbericht bekeken en vanaf woensdag zou het toch stilaan terrasjesweer worden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise