Iconische Kodaksite wordt duurzame en groene woonwijk: 220 nieuwe woningen én park van 1,9 hectare groot

Er wordt een nieuwe poging ondernomen om de site van de historische Kodakfabriek in Koningslo om te vormen tot een duurzame wijk met 220 bijna-energieneutrale woningen. Auto’s verdwijnen voor 90 procent ondergronds en op de vrijgekomen plaats komt er een groene long van bijna twee hectare groot. Dat staat althans in het ontwerp dat nu op tafel ligt.

Iedereen kent ze, de geel-oranje fotorolletjes voor analoge camera’s van het fotobedrijf Kodak. Tot 25 jaar geleden rolden de iconische filmrolletjes van Kodak dagelijks van de band in Koningslo en bruiste de volledige industriële zone. Daarna namen de bedrijven Caterpillar, ISS en Lyreco er hun intrek, maar vandaag zijn de bedrijfsgebouwen zo goed als verlaten.

Daar komt binnenkort verandering in met 58 eengezinswoningen en 162 appartementen. In totaal gaat het om 220 woningen. Een eerder project van een paar jaar terug telde liefst 250 woningen en dat leidde tot stevig buurtprotest. Uiteindelijk werd door de stad een maximum van 220 woningen vastgelegd in het RUP Groenloo.

Vastgoedontwikkelaar Acasa, eigenaar sinds 2018, heeft nu een kraakvers ontwerp. “Nieuwe industrie aantrekken was een optie, maar we verkiezen liever iets terug te geven aan de buurt en hebben daarom een ambitieuze verkavelingsaanvraag uitgewerkt voor een duurzame en groene site”, zegt Timothy Jacob. “Er komen deelwagens, deelfietsen en laadpalen voor elektrische wagens. Bovendien krijgt Koningslo er ook een nieuw park van bijna 2 hectare groot.” Zowel voor bewoners als voor bezoekers komen er in totaal 310 parkeerplaatsen en de auto verdwijnt grotendeels ondergronds.

Opvallend: naast bijna-energieneutraal men gaat ook quasi waterneutraal bouwen. Dat wil zeggen dat het regenwater optimaal op de site zal infiltreren. “Over heel Vlaanderen zijn er nog maar drie vergelijkbare sites die zo ver volgens beide principes ontwikkeld zijn.”

Omdat er in verschillende fases zal gewerkt worden, zou de hinder voor de buurt beperkt moeten blijven. Er zal ook plek zijn voor enkele kleine handelszaken en het gloednieuwe politiekantoor van Koningslo. Dat komt op de hoek van de Streekbaan en de Steenstraat. Momenteel werkt de politie in modulaire kantoorunits.

Verschillende delen van de gebouwen worden vandaag nog verhuurd aan fitness Jalifit, Bruelec en Lyreco. De gemeentelijke basisschool De Puzzel en de turnkring hebben er ook tijdelijk hun intrek genomen. Acasa staat open voor andere initiatieven voor tijdelijke invulling tot wanneer de bouwwerken starten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise