Bonte wil met Havicrem gesloten instelling bouwen

Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) wil laten onderzoeken of de intercommunale Haviland het initiatief kan nemen om in Halle-Vilvoorde een gesloten centrum te bouwen voor jonge delinquenten. Daarmee reageert hij op de heisa over de zes jongeren die verdacht worden van drugshandel en diefstallen en betrokkenheid bij vechtpartijen in Londerzeel maar die de jeugdrechter naar huis moest laten gaan omdat er geen plaats was in een gesloten jeugdinstelling. Onder meer Ine Van Wymersch, de procureur van Halle-Vilvoorde, uitte hierop kritiek.

Ook Vilvoorde wordt geregeld met dergelijke situaties geconfronteerd, aldus Bonte. “Halle-Vilvoorde kampt met de grootst mogelijke achterstand op dat vlak. Het is dus een structureel probleem dat al jaar en dag wordt aangeklaagd. Ik wil dan ook een oproep tot de andere lokale besturen richten. We moeten voorbij de klaagmuur geraken en zelf het heft in handen nemen. Binnen de schoot van Haviland kunnen we zelf het initiatief nemen om een gesloten instelling op te richten en te financieren in samenspraak met de Vlaamse regering.”

Bonte verwijst hiermee naar een initiatief dat Bart Somers (Open Vld) een paar jaar geleden in Mechelen nam. Bonte legde het voorstel op tafel leggen in een vergadering over veiligheid van het Toekomstforum van burgemeesters van Halle-Vilvoorde.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise