Teveel recycleerbaar afval in restafvalzak

In december vorig jaar controleerde Intradura willekeurig 60 zakken met restafval uit de gemeente Opwijk. De resultaten laten wenkbrauwen fronzen: in de restafvalzak zat meer recycleerbaar materiaal dan restafval.

“Dit is jammer,” aldus schepen Inez De Coninck, “en wel om meerder redenen. Restafval wordt naar de verbrandingsoven gebracht. Dat is niet goed voor het milieu. Hoe minder afval we moeten verbranden, hoe beter. Bovendien kost een restafval zak meer dan het dubbele van een GFT zak of PMD zak. Er zitten ook fracties in die gratis kunnen opgehaald of afgeleverd worden zoals textiel, papier, plastics. Juist sorteren vergt enige discipline, maar het is goed voor je portemonnee en ons klimaat”.

Naar het waarom is het niet lang gissen: de meeste Opwijkenaren kennen blijkbaar nog onvoldoende de recyclageregels. Zo zat er in de gecontroleerde zakken geregeld oud brood. Dat hoort in de GFT zak. Schepen De Coninck stelt dat er nog meer gecommuniceerd zal worden over het sorteren van afval. Bovendien geeft ze de raad de GFT zakken, die bestaan uit recycleerbaar materiaal, koel te bewaren.

Een positieve noot is wal dat de hoeveelheid restafval uit Opwijk in 2019 lager lag dan het jaar ervoor. Maar met goed sorteren kan die hoeveelheid nog zo goed als gehalveerd worden. OVAM       wil tegen 2022 nog maar 122 kg per inwoner en per jaar. Momenteel zit Opwijk aan 139,8 kg per inwoner. Beter sorteren betekent beter recycleren en minder verbranden. En dat komt én onze portemonnee én onze gezondheid ten goede.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk