Politie neemt verwaarloosde honden in beslag

 

De politie en de dienst Dierenwelzijn hebben twee verwaarloosde honden weggehaald bij een eigenaar in de Rubensstraat in Vilvoorde. Een van de twee, een pitbull, is graatmager. “Dit is niet iets dat je op een week geregeld krijgt”, zucht uitbater Ferry Heikoop van dierenopvangcentrum in Zemst waar de honden voorlopig zijn opgevangen.

Het gaat om een chihuahua en een pitbull. Vooral die laatste is graatmager. “Hij is duidelijk zwaar ondervoed. Ik ken de exacte situatie ter plekke niet maar deze inbeslagname kwam niks te vroeg. Die dieren zijn totaal niet goed verzorgd.”

Heel wat mensen drukken op de Facebookpagina (bijna 500) van het dierenopvangcentrum hun afschuw uit over de fysieke toestand van de dieren. “Maar hij komt er bovenop”, gelooft Heikoop. Het is zaak van hem regelmatig te voeden en niet te veel te wandelen. Het zal de dienst Dierenwelzijn zijn die uiteindelijk beslist of ze teruggaan naar de eigenaar of aan ons worden toegekend. Onze ervaring leert dat ze na een inbeslagname maar zelden teruggaan maar dat onderzoeksproces kan wel drie maanden in beslag nemen.”

De pitbull is zowat een jaar oud. “Hij is erg zachtaardig. De chihuahua daarentegen is, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, iets agressiever.”

Cathérine Bodet van de politiezone (Vilvoorde-Machelen) zegt dat de verwaarloosde dieren per toeval ontdekt werden. “De wijkinspecteur moest voor een andere kwestie op het adres zijn en deed daarbij de ontdekking. Hij heeft meteen de melding gedaan en daarop is de bestuurlijke inbeslagname gebeurd. De eigenaar is niet gekend voor eerdere verwaarlozing.”

Volgens Ferry Heikoop wordt het dierenopvangcentrum steeds vaker geconfronteerd met verwaarloosde honden. “Ook al omdat er steeds meer controles zijn.”

Vorige maand werden nog twee zwaar verwaarloosde American Staffords aangetroffen tussen Steenokkerzeel en Nossegem. Ook zij werden in het dierenopvangcentrum verzorgd.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise