CC Strombeek ondergaat grondige renovatie

Het cultuurcentrum in Strombeek-Bever krijgt momenteel een face-lift. Het gebouw zelf dateert dan ook al van de jaren zestig. In 1973 nam het CC Strombeek er zijn intrek. Sindsdien en nu nog steeds vervult dit CC een trekkersrol in de cultuurbeleving van Vlaams-Brabant. Het gebouw was echter toe aan een grondige renovatie. En ook op het vlak van energie had het gebouw nog wat bij te benen.

“Daarom besliste het college om in 2019 van start te gaan met renovatiewerken”,, schepen van cultuur Philip Roosen (N-VA). “Intussen werd al een volledig nieuwe en energiezuinige verwarming geïnstalleerd. De drie afzonderlijke luchtgroepen zorgen ervoor dat de temperatuur ide schouwburg, in de foyer en in de exporuimte apart geregeld kunnen worden. Ook alle vensters werden vervangen door isolatieglas en alle lampen werden reeds vervangen door LED-verlichting. Op het dak werden tevens zonnepanelen geplaatst zodat het Cultuurcentrum in zijn eigen energie kan voorzien.”

Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe inkom. “De oude balie, naast de inkom was veel te klein geworden en de inkom voldeed niet meer aan de huidige normen. De nieuwe balie, die dubbel zo groot zal zijn als de oude balie, komt op de plaats waar de oude inkom lag. En op de plaats van de oude balie komt een gloednieuwe moderne inkom. Eenmaal dat deze werken afgerond zijn, zal de stoep voor de inkom helemaal opnieuw worden aangelegd, met groenvoorzieningen.”

Naast een aantal herstellingen van het dak, zal de gemeente tevens investeren in de vernieuwing van de toiletten en het sanitair. “Deze laatste zijn absoluut aan vernieuwing toe en onze bezoekers hebben recht op een kwaliteitsvol sanitair”, aldus schepen Philip Roosen.

De gemeente haalde FoCI (Fonds culturele infrastructuur) subsidies binnen (525.000 euro) en legt nog iets meer dan 300.000 euro bij om de theatertrekken te vernieuwen. Dit is een hijsinstallatie bestaande uit een set van katrollen die de theaterdoeken, de lichtbruggen en dergelijke omhoog en omlaag kunnen bedienen. Deze katrollen zullen allemaal vervangen worden door elektronisch gestuurde motoren die de vrijhangende lasten op het podium kunnen aansturen.

De raad van bestuur van het cultuurcentrum besliste tevens om de keuken te vernieuwen en om ook de bar in een nieuw kleedje te steken. Philip Roosen vindt dit noodzakelijk voor een goed draaiend modern Cultuurcentrum. “Een kwaliteitsvol restaurant en een moderne bar zijn een essentiële sleutel in de werking van een CC. Heel wat mensen komen voor een voorstelling nog even wat eten of blijven na een voorstelling nog wat hangen. Maar ook ’s middags komen heel wat mensen eten of vergaderen. Zodoende voldoet het Cultuurcentrum ook aan zijn sociale en maatschappelijke rol.”

De nieuwe inkom, keuken, bar, trekkenwand en sanitair zullen in 2020 worden gefinaliseerd. Het werken aan het sanitair en aan de theatertrekken zullen gebeuren in de sluitingsperiode van de zomer.

Directeur Wim Meert van CC Strombeek is uiteraard erg opgezet met het renovatieplan. “Deze werken zorgen voor de noodzakelijke opfrissing waar ons Cultuurcentrum na al die jaren broodnodig aan toe was. Dit zal dan ook een sterke boost geven aan de cultuurbeleving en -participatie van ons CC.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise