Iconische gemeenteschool met badhuis beschermd

De iconische gemeenteschool in de Vestenstraat en bijhorend badhuis worden definitief beschermd. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) beslist. “In dit gebouw leerde het volk begin 20ste eeuw baden en douchen. Bovendien is het een architecturaal pareltje”, luidt de motivering. De Zennestad krijgt er daarnaast ook nog twee andere beschermde panden bij.

Hoewel de stedelijke school voor aangepast beroepsonderwijs De Vest vandaag in het gebouw gehuisvest zit, zijn er nog veel van de oorspronkelijke functies van schoolgebouw uit 1908 en de straatvleugel – die in 1923 en 1924 gebouwd werd – bewaard gebleven. “In het gebouw bevonden zich een overdekte speelplaats, een turnzaal, een badhuis en een portierswoning”, licht minister-president Bourgeois toe.

Daniël Francken, een Brussels architect, ontwierp de school en de prachtige gevel. Belerende spreuken als ‘Vuile handen veroorzaken dikwyls ziekte’ (sic.), ‘Oefening geeft moed, kracht en zuiver bloed’ in mozaïek moesten het volk overtuigen om meer aandacht te schenken aan hygiëne. Het gebouw is een typisch ontwerp voor de toenemende aandacht voor hygiëne sinds de negentiende eeuw. Vanaf dan begon men immers te beseffen dat baden een positief effect heeft op de gezondheid. De originele inrichting van het gebouw is goed bewaard gebleven. Zo heb je de makkelijk te onderhouden granito vloeren en betegelde douchecellen met geïntegreerde kapstokken en zeepbakjes.

Eerst werden de stortbaden in Vilvoorde exclusief gebruikt door de schoolkinderen. Onder druk van de industriële ontwikkeling van de stad en de nabijgelegen fabriekssite Forges de Clabecq, werden de baden vanaf 1933 opengesteld voor het volk. Het succes van de baden in de gemeenteschool nummer 1 leidde in 1939 tot de oprichting van een tweede badhuis aan de Bolwerkstraat.

Nog twee andere panden in Vilvoorde zijn door Bourgeois definitief beschermd. De herenwoning Delacre in de Van Helmontstraat dateert uit 1893 en werd gebouwd in opdracht van Pierre Delacre, zoon van de oprichter van het legendarische chocolade- en koekjesbedrijf. Het legendarisch familiebedrijf bracht in 1883 zijn volledige productie over van Brussel naar Vilvoorde. Ook de voormalige directeurswoning Keller in de d’Aubreméstraat uit 1873 is voortaan beschermd erfgoed.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise