Amerikaan brengt na aanslagen bezoek aan AZJP

Het AZ Jan Portaels ontvangt begin juni een bijzondere bezoeker. De Amerikaan Richard Norby (69) raakte zwaargewond bij de aanslagen in Zaventem op 22 maart 2016 en belandde in Vilvoorde. Ruim drie jaar later brengt hij een exclusief bezoek aan het ziekenhuis. “Ik kijk er naar uit om de betrokken artsen en verpleegkundigen van het AZ Jan Portaels te ontmoeten en bedanken”, aldus Norby.

9 seconden, dat was de tijdspanne tussen de eerste en de tweede bom in de luchthaven van Zaventem. Ook de Amerikaan Richard Norby, gepensioneerd leraar, hoorde bij de honderden gewonden.

Richard werd op 22 maart zwaargewond op de dienst Spoedgevallen van het AZ Jan Portaels binnengebracht. Hij was bewusteloos, 70% verbrand en had ernstige verwondingen aan beide benen. Tevens zat hij vol met metalen partikels uit de bom.

Drie jaar na de terroristische aanval blijft deze gebeurtenis nog steeds een effect hebben op de 69-jarige Richard. Van sommige wonden van de bomaanslag zal hij hoogstwaarschijnlijk nooit genezen. “Ik had het gevoel dat God wist wie ik was, en wat er gebeurde”, vertelt Richard. “Nu gaat het emotioneel en fysisch veel beter met mij. Trappen zijn nog een uitdaging, maar ravotten met mijn kleinkinderen lukt wel. Daar ben ik alle dagen dankbaar voor. Ik geniet nog steeds van alles waar ik vroeger van kon genieten, maar op een iets trager ritme.”

Richard voelt zich intussen fit genoeg om te reizen. Begin juni zal hij met zijn familie terugkeren naar Brussel om de derde verjaardag van de aanslagen te herdenken. “We zouden heel graag de artsen, verpleging,… spreken en bedanken tijdens een persoonlijk gesprek. Het bezoek belooft een mooie reünie te worden maar het zal in zekere zin ook de ‘afsluiter’ worden van een immens zware periode.”

Het AZ Jan Portaels laat het bezoek niet ongemerkt voorbijgaan en organiseert een receptie om Richard Norby en zijn familie te verwelkomen.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...