Schepen Vaes hangt toga na 25 jaar aan de haak

 

Schepen Katrien Vaes (Open Vld) heeft beslist om haar toga aan de haak te hangen. Ze zou dit jaar 25 jaar actief zijn aan de Balie. “Beide functies zijn steeds moeilijker combineerbaar omdat ze een steeds grotere specialisatie vereisen.” Vaes is voortaan niet alleen schepen van Openbare Werken maar ook van Burgerzaken. “Dat is voor mij een heel nieuwe uitdaging. Van echtscheidingen naar huwelijken: het is eens iets anders…”

Begin januari werd Katrien Vaes (49) herbevestigd als schepen in Vilvoorde – haar intussen derde termijn – en kreeg ze de bevoegdheden Openbare Werken en Burgerzaken toegewezen. Na 25 jaar beslist ze nu om – minstens de komende zes jaar – een streep te trekken onder haar carrière in de advocatuur.

Vaes behaalde haar diploma van Licentiaat in de Rechten in 1992 en begon in 1994 aan de Balie.

In 2003 startte zij haar eigen kantoor, gespecialiseerd in familie- en verzekeringsrecht. Na de verkiezingen van 2006 werd ze schepen van Preventie en Wijkzorg. In 2013 kreeg ze met Openbare Werken, Wijkzorg en Groen een nog zwaardere portefeuille.

“In de beginjaren als schepen was de combinatie nog geen probleem”, vertelt Vaes. “De laatste jaren werd het echter moeilijker en moeilijker. Niet alleen door de grotere inzet in de politiek; ook de

hervormingen binnen het beroep als advocaat speelden een rol bij mijn beslissing.”

“De combinatie van beide was nog moeilijk houdbaar. Schepen zijn in Vilvoorde is zo goed als een full-time job geworden. De inwoners verwachten – terecht – dat je steeds aanspreekbaar en bereikbaar bent en dat wordt moeilijk als je ondertussen ook nog een cliënteel moet helpen bij het oplossen van juridische conflicten. Om deze reden zie ik mij dan ook genoodzaakt – weliswaar met spijt in het hart want ook de advocatuur is een roeping – om deze beslissing te nemen.”

Sinds 7 januari is Vaes voor het eerst ook bevoegd voor Burgerzaken. “Dat is voor mij een nieuwe uitdaging. Die bevoegdheid houdt natuurlijk meer in dan enkel het sluiten van huwelijken maar die slokken toch een groot deel van de tijd op. Nu is het nog relatief rustig maar vanaf april wordt er weer volop getrouwd, ook op zaterdag. Het is in ieder geval iets plezant om naar uit te kijken want het is toch steeds een fantastisch mooie dag voor heel veel mensen. Een heel verschil met echtscheidingen alleszins (lacht).”

Vaes ligt voorlopig nog niet wakker van wat er na 2024 gaat gebeuren. “Politiek, iets totaal anders,… of toch nog terugkeren naar de Balie. Wie weet wat de toekomst brengt. Het leven zit vol verrassingen… Langs deze weg wil ik nog eens iedereen van harte bedanken; niet alleen de cliënten die vertrouwen in mij stelden maar ook de confraters met wie ik altijd een goede band had.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise