Bonte wil drugspanden in beslag nemen

 

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) is de wildgroei aan cannabisplantages in zijn stad kotsbeu. “Ik wil dergelijke drugspanden in beslag kunnen nemen”, stelt hij onomwonden. Volgens Bonte laat de wet dit ook toe maar wordt die nooit toegepast. “Ik laat het momenteel uitzoeken en heb ook de vraag gesteld aan het parket. Als het toch niet kan, wil ik hiertoe zelf een wetsvoorstel indienen.”

Bonte viseert vooral een pand op de Houtemsesteenweg waar onlangs nog een plantage met liefst 875 plantjes werd aangetroffen en waar ook al eerder problemen mee waren.

In 2018 werden er in totaal vier plantages opgedoekt in Vilvoorde. “Ik vind dat een hallucinant cijfer. Dat wil zeggen dat er nog een pak andere zijn die we niet ontdekken. Ik wil hier paal en perk aan stellen. Inbeslagname is preventief het beste signaal dat je kan geven: wie zich bezighoudt met dit soort kwekerijen riskeert zijn woning te verliezen. Daarmee igenaars toe die het pand zelf bewonen maar ook voor eigenaars die geen enkele verantwoordelijkheid opnemen en hun huurders hun gang maar laten gaan.

Vooral het pand op de hoek van de Houtemsesteenweg en de Bavaylei zit in het vizier van Bonte. “Er zijn met een zekere regelmaat problemen. Met drugs zoals nu maar zijn bijvoorbeeld ook al eens illegalen aangetroffen. Dat maakt het makkelijker om zo’n procedure in gang te zetten. Bij andere ‘éénmalige’ voorvallen is de weg nog veel langer.”

De burgemeester wil bovenal een voorbeeld stellen. “Vier opgerolde cannabisplantages op een jaar tijd vind ik een hallucinant cijfer. Dat wil zeggen dat er nog een pak andere zijn die we niet ontdekken. Het is ook meer dan andere jaren toen dat fenomeen zich maar af en toe eens voordeed. Occasioneel kwam er dan ook wel iets ernstigs naar boven zoals dat synthetisch drugslab in de Leuvensesteenweg maar dat bleven uitzonderingen. We willen alleszins duidelijk maken dat we er niet mee lachen. Ik heb aan de korpschef dan ook gevraagd om een politioneel-gerechtelijke analyse te maken van wat we op dat vlak de voorbije jaren al zijn tegengekomen. We hebben hier intussen een absolute prioriteit van gemaakt. Het is ook één van de doelstellingen van het Kanaalplan om de onderliggende criminaliteitsfenomenen aan te pakken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise