Vernieuwde Grote Markt officieel heropend

 

De vernieuwde, autovrije Grote Markt is nu ook officieel geopend. Dat gebeurde gisteravond met een gezamenlijke druk van het college op de rode startknop. Met foodtrucks, muziek- en een lichtspektakel werden de feestelijkheden, die tot zondag gaan duren, alvast goed ingezet. “Dankzij onder andere de indrukwekkende luifel, de waterpartij, de lichteffecten maar zeker ook de ondergrondse parking is dit de nieuwe ‘place to be’ in Vilvoorde”, klonk het licht euforisch.

2,5 jaar na de start van de grootscheepse werken – die relatief vlekkeloos verliepen – is de vernieuwde autovrije Grote Markt een feit. Heel wat nieuwsgierige inwoners kwamen toch een kijkje nemen op de ‘Grand Opening’.

“Deze heropening is beslist een historisch moment”, zegt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld). “En dat willen we vieren. Samen met alle Vilvoordenaars. Het is immers dankzij hun input, medewerking en geduld dat de vernieuwing van het stadshart zo’n succes is.”

De werken aan de Grote Markt maken deel uit van de Vilvoordse centrumvernieuwing. “En die werken waren echt noodzakelijk”, zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a). “Onaantrekkelijke winkelstraten, scheve straatstenen, overal auto’s,… Met het einde van de werken aan de Grote Markt geven we het centrum terug aan de Vilvoordenaar.”

Wat moet er nog gebeuren? “De luifel moet zijn dakbedekking nog krijgen. Er zullen activiteiten onder worden georganiseerd en het is uiteraard ook de bedoeling dat je er gewoon kan schuilen als het regent. Ook op de fameuze stenen uit China is het nog even wachten. De bomen zullen pas in november geplant worden. De verlichting en de fonteinen functioneren. De vernieuwde Grote Markt is ingericht als een groot evenementenplein en dat gaan we ten volle uitbuiten.”

En dat moet eerst natuurlijk nog gevierd worden, ook de komende dagen nog. Op vrijdag staan er vuurshows en animaties op het programma, op zaterdag organiseert Studio Brussel een ‘Was het nu ’80 ’90 of 2000’-party en op zondag 7 oktober worden kunstzinnige lichteffecten geprojecteerd op de gevel van ‘De Met’.

Of dat feestje nu echt 100.000 euro kost? “Het is iets minder en zonder de inkomsten te tellen”, reageert Bonte. “Deze vierdaagse moet namelijk vooral de middenstand ten goede komen. Dit gaat ook over budgetten die al zeer lang voorzien zijn maar die we nu pas kunnen aanwenden nu er terug mogelijkheid is om überhaupt iets te organiseren op de Grote Markt.”

“Sommige kosten zoals de geluids- en lichtarmaturen zijn ook structurele investeringen. Wat de netto kost is weten we pas na de feesten. Die zijn ook bedoeld als geste naar onze middenstanders toe die toch zwarte sneeuw hebben gezien. We zullen ook in de toekomst investeren in animatie om opnieuw leven in de brouwerij te brengen op de Grote Markt. We willen dat elke Vilvoordenaar hiermee voor een stuk zijn weg terug naar hier vindt…”

Meer info over het programma: www.villvoorde.be/grandopening

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise