Tournee 1800: “Koop lokaal in plaats van online”

 

Open Vld wil de Vilvoordenaars aanzetten tot een ‘Tournee 1800’ in maart. “De centrale boodschap is ‘Koop lokaal in plaats van online’, zeggen fractieleider Didier Cortois en gemeenteraadslid Johan Claus. Zij hopen met de ludieke actie – die de mosterd haalde bij de zopas afgelopen ‘Tournée Minérale’ – zoveel mogelijk Vilvoordenaars te overtuigen om meer te kopen bij lokale handelaars en op die manier het felgeplaagde Vilvoordse handelscentrum nieuw leven in te blazen.

Het is al langer bekend. Hoewel er al tal van – al dan kunstmatige – ingrepen werden geprobeerd: de Vilvoordse handelskern kreunt onder een almaar toenemende leegstand, die vooral in de Leuvensestraat schrijnend is. Open Vld lanceert nu een ludieke actie ‘Tournée Minerale’ om de Vilvoordenaar te overtuigen om alvast in maart lokaal te kopen. Er werden heel wat affiches verspreid om het initiatief bekend te maken. Bedoeling is uiteraard dat de opzet ook na deze maand een vervolg krijgt.

Lokaal kopen heeft vele voordelen volgens initiatiefnemers Didier Cortois en Johan Claus. “Enerzijds is er de praktische kant voor de klanten. Zo kan je bijvoorbeeld steeds passen wat je wil kopen, hoef je dus niets terug te sturen en bespaar je jezelf heel wat gedoe. Anderzijds helpt het om ondernemers te motiveren om in onze stad te investeren en hen te doen overwegen om één van de lege panden opnieuw in te vullen met een winkel. Daarenboven is lokaal winkelen milieuvriendelijk. Je zorgt namelijk voor minder bestelwagens op onze wegen en dus minder file. Ook het sociale weefsel van de stad wordt er mee versterkt en bovendien steun je die handelaars die steeds blijven geloven zijn in onze winkelstraat.”

Volgens de initiatiefnemers moet iedereen ook eens naar zichzelf kijken. “We horen tegenwoordig heel veel mensen klagen over onze winkelstraat en vooral de leegstand is een doorn in het oog. Ook van de lokale politici trouwens. Wanneer je echter rondloopt door de stad op de ochtend dat er papier opgehaald wordt, zie je ontzettend veel dozen van online winkels aan de deuren staan. We zijn dus allemaal een beetje mee verantwoordelijk voor de situatie…”

“We willen met deze actie gewoon benadrukken dat er zeker en vast nog een mooie toekomst is voor ons handelscentrum. We hebben een mooie, nieuwe Leuvensestraat en binnen enkele weken ook een hypermoderne parking pal in het hart van onze stad. Voor de zomer heeft Vilvoorde ook opnieuw één van de mooiste markten van ons land als de werken voltooid. De omstandigheden zijn dus optimaal voor een snelle heropleving, zeker als we hier met z’n allen ons steentje toe bijdragen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise