“Sluipverkeer raast in tegenrichting door KanaalPark”

 

Bewoners van de twee grote woonblokken Tybeert en Cantecleer in het KanaalPark zijn ontstemd. “We zijn hier voor de rust komen wonen maar die wordt verstoord”, zegt Marc Aelbrecht. Vooral sluipverkeer, in verboden enkelrichting dan nog, werkt hen op de heupen. “Zowat 50 wagens per dag proberen zich op die manier een shortcut te forceren. Vaak rijden ze dan ook nog veel te snel. Daarbij komt nog dat ook de grasperken en voetpaden geregeld worden kapotgereden. “Werklui maar ook postbezorgers rijden er de kantjes van af.” De stad kondigt extra controles aan en ook Bpost gaat de zaak onderzoeken.

De appartementsblokken Tybeert en Cantecleer, werden een achttal jaar geleden gebouwd als een van de eerste exponenten van het stadvernieuwingsproject. Er ontstond een nieuwe wijk KanaalPark en ook gewezen burgemeester Jean-Luc Dehaene en zijn vrouw Celie kochten er destijds een appartement.

Vandaag wordt de beloofde rust aan het water echter geregeld verstoord. Er geldt enkelrichting op de smalle baan maar daar vegen heel wat chauffeurs hun broek aan. De bewoners zijn het stilaan beu. “Het loopt de spuigaten uit”, zeggen Marc Aelbrecht, Isabelle Cooreman en Julien De Boeck. “Ze proberen zich een korte weg te forceren vanaf de Schaarbeeklei door langs hier door te schieten. Dat het enkelrichting is, houdt hen niet tegen. Ze vlammen hier dan ook vaak nog door. Als je dan iets durft zeggen of teken doet, dan krijg je meteen een middelvinger cadeau.”

“Nog maar kort geleden werd ik hier met de fiets bijna omver gereden door toen ik wou oversteken”, aldus Isabelle.

“Daarbij komt nog dat sommige hier gewoon over de brede voet- en fietspaden rijden als het hen uitkomt”, vervolgt Marc. “Het gaat om mannen die hier aan het werk zijn maar ook de postbezorgers generen zich niet. Ze kunnen nochtans makkelijk via de andere kant rijden. De stad wimpelt onze zorgen vaak af maar ondertussen verloedert het hier in snel. We gaan zien hoe lang het gaat duren om het allemaal te herstellen. Als ze nu op dat voetpad een bloembak zouden zetten is het al meteen gedeeltelijk opgelost. Dat kost nauwelijks iets.”

“De problematiek is ons welbekend”, reageert burgemeester Hans Bonte (sp.a). “Het is een feit dat het een permanente zorg blijft, ondanks controles en waarschuwingsborden. Automobilisten willen vooral de files aan het rondpunt vermijden. Dus schieten ze ter hoogte van de Quick door de Havenstraat tot aan het kanaal om dan zo in tegenrichting door het KanaalPark te vlammen. We zullen het aantal controles nog moeten opvoeren…”

Ook het kapotrijden van paden en grasperken is Bonte niet vreemd. “Je houdt het inderdaad niet voor mogelijk wat sommige bestuurders allemaal uithalen. En dan gaat het inderdaad ook vaak over koerierdiensten en de post. We maken dan ook om de zoveel maanden ons beklag bij Bpost. En zij zeggen dan dat ze de boodschap overbrengen aan interimkrachten en jobstudenten. We mogen echter ook niet veralgemenen, het blijft het werk van enkelingen. De brandweg naast Tybeert mag overigens wel gebruikt worden voor de huidige werken in het Tuchthuis.”

Bij Bpost laat men weten dat de zaak onderzocht wordt.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise