Kinderen beslissen mee over nieuwe speeltuin

 

Park Drie Fonteinen krijgt in navolging van het Hanssenspark de komende maanden een make-over. Opmerkelijk: kinderen kregen mee hun zegje in het ontwerp van de nieuwe speeltuin die tegen de zomer klaar moet zijn. Ook in het stilaan opgewaardeerde Hanssenspark wordt nog volop gewerkt maar sinds deze week is wel de nieuwe hondenlosloopweide klaar. Het foodtruckfestival op de ‘Dag van het Park’ eind mei wordt er al een voorlopig hoogtepunt.

Vilvoorde wil zich profileren als kindvriendelijke stad. Na de speeltuin in het Hanssenspark is nu ook de speeltuin van het park Drie Fonteinen aan de beurt voor een – overigens broodnodige – renovatie. Opmerkelijk: de bevraging van de kinderen die in het najaar door de dienst Jeugd werd georganiseerd, werd in het bestek mee opgenomen.

“Het is de bedoeling dat hun fantasie wordt geprikkeld”, legt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld) uit. “Op het verlanglijstje stonden onder meer: een parcours tussen de bomen, een kabelbaan, schommels en hutjes, een glijbaan en een uitkijktoren. De ontwerpers moesten zelf een thema voorstellen en een concept uitwerken waar alle leeftijden hun plek in kunnen vinden. De zitbanken voor ouders, grootouders zullen ook geïntegreerd zijn in de speeltoestellen. Er zal een zone zijn voor de allerkleinsten (0 tot 6 jaar) en eentje voor de grotere kinderen (7 tot 12 jaar). De toestellen worden op maat gemaakt. Het zijn dus ‘unieke’ exemplaren van hoogwaardige kwaliteit. Ze zijn momenteel in productie.” Het is de bedoeling dat de speeltuin zal worden geopend voor de zomervakantie. De kostprijs beloopt 250.000 euro.

In het Hanssenspark werd de nieuwe – opvallende – speeltuin al gerealiseerd. “Maar dat is slechts een onderdeel van de totale renovatie van het park”, vervolgt Vaes. “Er werd al een grondige opkuis gedaan van het groen zodat de waardevolle bomen meer ruimte krijgen om te groeien en het park transparanter, zonniger en meer open lijkt.”

Volgens Vaes dient er in het Hanssenspark – dat de voorbije jaren een slechte reputatie had gekregen – wel nog heel wat werk te worden verzet. “Daarover is nog verder overleg met het Agentschap van Natuur en Bos gepland. Ook de paden, het meubilair en de verlichting worden nog vernieuwd.”

Bedoeling is alleszins wel dat het eerherstel van het park al sterk gevorderd is voor het ‘HAP Food Truck Festival’ dat er op 26, 27 en 28 mei wordt georganiseerd. In het najaar zal dan het gras en de onderbeplanting worden vernieuwd. Sinds deze week is wel al de nieuwe hondenlosloopweide klaar. Die bevindt zich op de plaats van de vroegere tennisvelden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise