Handelaars zetten eigen eindejaarsactie op poten

 

Niet zeuren, maar actie ondernemen. Dat is het credo van drie handelaars die vonden dat het ‘5 voor 12’ was voor Vilvoorde. Ze hebben – los van de stad – de eindejaarsactie ‘Vilvoorde leeft’ op poten gezet. “Vilvoorde heeft het enorm moeilijk met al de werken en we moeten er nog voor minstens twee jaar door. Maar we willen weg uit die negatieve spiraal”, klinkt het. Ze pakken uit met 5.000 euro aan waardebonnen en de hoofdprijs is een citytrip naar New York. Liefst 35 handelaars springen mee op de kar.

Dat de Vilvoordse handelskern al een tijdje zwarte sneeuw ziet is alom bekend. Er zijn de grote werken in de Leuvensestraat die maar blijven duren, de Grote Markt ligt nog zeker twee jaar opengebroken en ook de stationsomgeving is één grote bouwwerf. Allesbehalve troeven om als handelskern uit te spelen.

Drie ondernemende handelaars – VIP Opticiens, bloemenzaak Orchis en kinderkledingzaak Jokiki – beslisten echter om niet bij de pakken te blijven zitten. “Wij hebben ons idee op de middenstandsraad in de groep gegooid”, vertelt Ronald Rotmans van VIP Opticiens. “Daar kregen we vanuit het stadsbestuur te horen dat een actie niet meer kon omwille van tijdsgebrek en een gebrek aan geld. Maar wij mochten onderling gerust iets organiseren.

Op tien dagen tijd hebben we vervolgens een eindejaarsactie in elkaar gebokst met 5.000 euro aan waardenbonnen en met als hoofdprijs en citytrip naar New York voor 2 personen met vlucht en hotel inbegrepen. Ons initiatief werd heel positief onthaald door zowat de hele handelskern. Liefst 35 handelaars doen mee aan ‘Vilvoorde Leeft’. Het komt er op neer dat elke klant die iets aankoopt in ruil tombolabiljetten krijgt. Elke handelaar mag dit individueel invullen zoals hij wil. Op 8 januari wordt de hoofdprijs uitgereikt in de spiegeltent tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de bevolking. “

De actie loopt sinds gisteren en zal duren tot 31 december. “Dit is een mooie aanzet om er toch nog een mooie eindejaarsperiode van te maken. We krijgen alvast heel veel postieve reacties van de klanten. Iedereen is die continue negativiteit dan ook heel erg beu. Het is tijd dat we uit die spiraal geraken en Vilvoorde in een positief daglicht plaatsen. Want onze stad heeft nog steeds heel wat troeven.”

Het stadsbestuur krijgt het voordeel van de twijfel al zijn er toch kritische geluiden. “Die werken moeten nu eenmaal gebeuren maar ze duren gewoon heel erg lang. De stad zou toch wel iets meer voor ons kunnen doen vinden we allemaal. De omringende gemeenten zijn ook allemaal heel erg actief om de consumenten naar hen te lokken. We mogen ons dus niet laten doen.”

Met ‘Vilvoorde Leeft’ is er mogelijk wel een aanzet voor meer. “Als je ziet wat we op korte tijd hebben kunnen verwezenlijken, is er duidelijk dat er potentieel is. Dit was eigenlijk maar een probeersel om te zien hoe het wordt onthaald. Mogelijk is dan ook een ideaal platform waar later nog meer initiatieven uit kunnen groeien.” www.vilvoordeleeft.com

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise