Zennestad ontvangt Sint en zijn Pieten

Met een jaar onderbreking meert de Sint vandaag opnieuw aan in de Zennestad. Vorig jaar werd het kinderfeest in laatste instantie geannuleerd na de aanslagen in Parijs, nu dreigde de hele pietendiscussie letterlijk roet in het eten te gooien. “Wij laten de hele heisa echter aan ons voorbijgaan”, zegt schepen van Feestelijkheden Johan Serkeyn (Sp.a). De goedheilig man wordt dus wel degelijk geflankeerd door ‘Zwarte’ Pieten.

De Sint en zijn Zwarte Pieten worden vandaag om klokslag 10 uur verwacht aan de Steenkaai. Vorig jaar werd het evenement afgelast na de vreselijke aanslagen de avond voordien in Parijs. Dit jaar gaat het kinderfeest zeker door, pietendiscussie of niet.

“De intrede van Sinterklaas is een heuglijke gebeurtenis en de Pieten waren altijd de beste vrienden van de kinderen”, legt Serkeyn uit. “We kregen nooit klachten en houden daarom ook vast aan de aloude traditie van een Piet die zwart ziet van het roet omdat hij zich door al die schouwen moet wurmen

Vilvoorde maakte er zich dus niet van af met een paar ‘roetvegen’. “Ze zijn echt zwart, zoals de voorgaande jaren. Bij ons is er geen enkele discussie. Er is zelfs gepleit om alles zo te houden.”

Er is wel een kleine andere ingreep vergeleken met andere jaren. “Er werd gevraagd dat sponsors geen ballonnen meer zouden uitdelen die dan vervolgens opgelaten worden. Het is vervuilend en het is schadelijk voor vogels die de restanten oppikken.”

Verder staat niets een geweldig kinderfeest in de weg. “Er zal uiteraard een oogje in het zeil gehouden worden door de veiligheidsdiensten maar dat kadert in het algemene terreurdreigingsniveau.”

Het college van burgemeester en schepenen zal de hoge gasten plechtig verwelkomen. De kinderen zijn reeds welkom vanaf 9 uur en een Pieten-DJ zal iedereen doen mee zingen en dansen met de animatoren. Ballonnenclowns zorgen ook voor de nodige animatie.

Vanaf 11.15 uur kunnen de kinderen van stad Vilvoorde een bezoek brengen aan de Sint in het administratief centrum Mattenkot. Om 14 uur vertrekken de Sint en zijn gevolg voor een wandeling door het handelscentrum.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise