“Actiecomité zorgt voor nog meer omzetverlies”

 

Sommige handelaars op de Grote Markt krijgen het stilaan op de heupen van het actiecomité Zo Mobiel Lef. Die gaan nu hun beroep tegen de ondergrondse parking door de deputatie werd afgewezen ook nog eens een procedure opstarten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De werken op de opengebroken markt liggen intussen al maanden stil. “Wij zijn wél voor de parking. Maar dit eindeloze geprocedeer zorgt er voor dat we allemaal nog veel langer in de miserie gaan zitten…”, zegt opticien Ann Van Inthoudt.

De werken op de Grote Markt liggen intussen al bijna drie maanden stil nadat het actiecomité Zo Mobiel Lef een beroepsprocedure aanspande tegen de bouwvergunning. De deputatie heeft die vorige week echter naar de prullenmand verwezen maar het actiecomité kondigde al aan dat ze het hier niet bij gaan laten.

Sommige handelaars zijn het kotsbeu en vrezen nieuwe vertraging. “Dit is allemaal gewoon zeer nadelig voor iedereen die hier een zaak heeft”, vertelt Ann Van Inthoudt (51) van optiek Vingerhoets. “We draaien 50% minder omzet puur omdat de mensen niet meer op de Grote Markt kunnen parkeren. Met extra kortingen op monturen en glazen moeten we mensen overtuigen om toch tot bij ons te komen. Gelukkig hebben we nog een tweede zaak in Mechelen.”

Ann staat al 32 jaar de optiek en heeft dus recht van spreken. “Op al die jaren is er hier niks gebeurd. Nu gaan ze eindelijk het centrum vernieuwen en dan krijgen we dit. Die ondergrondse parking is broodnodig want het overwegend oudere cliënteel komt graag met de wagen tot hier. Ook mensen die snel iets willen aankopen of afhalen blijven nu weg omdat ze te veel tijd verliezen met buiten het centrum te parkeren. Het gaat een moeilijke periode worden maar eens we erdoor zijn gaan we er de vruchten van plukken. De horeca-zaken krijgen een uitgebreider terras wat het ook zeer aantrekkelijk zal maken.”

Volgens Ann beseft het actiecomité niet wat voor schade ze aanrichten. “Ik vind het jammer dat die mensen blijkbaar niet openstaan voor vernieuwing. Je zal op de markt evenementen kunnen organiseren én er is meteen ook parking. Tegelijk zullen mensen ook stressloos kunnen winkelen. Want nu is iedereen opgejaagd omdat ze schrik hebben dat ze een boete gaan krijgen. Dit is allemaal zo kortzichtig…”

Fred Luyckx van Zo Mobiel Lef blijft onverstoord. “We stappen zeker naar de Raad van Vergunningsbetwistingen. Dat er een aantal handelaars niet meer ‘mee’ zijn met onze acties heb ik intussen wel begrepen. Ze zijn denk ik niet goed ingelicht. Wij willen hun parkeerplaatsen net terug. Met ons alternatief, met name een Mattekotparking, zou de heraanleg van de Grote Markt maar zes maanden duren in plaats van twee jaar. Het enige dat we willen is het handelscentrum terug leefbaar maken.”

Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) stelt met genoeg vast dat er na een onderbreking van verschillende maanden opnieuw beweging is op de Grote Markt. “Al zijn de ‘spectaculaire’ graafwerken pas voor begin januari.” Bonte laat zich niet afschrikken door een nieuwe procedureslag. “Die werkt niet opschortend. Dat kan maanden of zelfs jaren duren. We doen intussen gewoon voort. Ik maak mij ook sterk dat de opgelopen vertraging beperkt zal blijven tot hooguit een maand.” In het najaar van 2018 moet de ‘nieuwe’ Grote Markt inclusief parking in principe volledig klaar zijn.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise